Slår et slag for nynorsken

Flere og flere av oss synes det er greit å lese nynorsk. Det gleder Samlaget seg over.

Det Norske Samlaget har som målsetting å spre god litteratur på nynorsk. I dag presenterte forlaget høstlista si, og kunne samtidig vise til endrede holdninger til den ikke alltid så populære nynorsken.

Ifølge Norsk Monitor fra MMI mener 46 prosent av den norske befolkningen at det er greit å lese nynorsk. Dette er ifølge forlaget en økning på 18 prosent fra de siste målingene, som ble gjort for to år siden.

- Av de som har svart negativt er det mange som ikke leser bøker i det hele tatt, forteller forlaget i en pressemelding, og oppfordrer samtidig avisene til å slippe til nynorske skribenter i avisene.

Refser bokklubbene

Forlagssjef Audun Heskestad sier i pressemeldingen at det er altfor lite nynorsk litteratur i bokklubbene, der det meste av det norske boksalget foregår. Tidligere var bokklubbene gjennom en samarbeidsavtale med forfatterforeningene bundet opp til å føre et visst antall nynorske romaner. Etter at dette kravet falt bort, har nynorske bøker stort sett vært uaktuelle som hovedbøker i de største bokklubbene.

- MMI-granskingen burde gi bokklubbene noe å tenke på.

Bokklubbsalg er nemlig en god kanal også for nynorske bøker. Det har forlaget erfart gjennom sin barnebokklubb Blåmann som startet i fjor høst.

Glamour

På høstlista til Samlaget står blant annet tre debutanter, romanen «Rut» av Helga Eriksen, og prosasamlinga «Norske gleder» av Ragnar Hovland. «Norske filmdivaer i Hollywood» av Niels Petter Solberg og Brita Møystad Engseth spriter opp sakprosalandskapet, med glamour om seks norske damer som opplevde suksess som filmstjerner.

Les mer på samlaget.no.

SLÅR ET SLAG FOR NYNORSKEN: Forlagssjef i Samlaget Audun Heskestad.