Anmeldelse: Ragnhild Holmås, Men du ser ikke syk ut

Slår knockout på skeptikerne

Ragnhild Holmås skriver med blytung letthet om å leve med diagnostisert latskap.

KRONISK SYK: Ragnhild Holmås har hatt ME i ni år. Foto: Cappelen Damm
KRONISK SYK: Ragnhild Holmås har hatt ME i ni år. Foto: Cappelen Damm Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

«Diagnostisert latskap og epidemisk hysteri». Dette er typiske karakteristikker av myalgisk encefalopati, eller ME, både blant medisinere og allmennheten. Om du, som jeg, er en av mange som nærer en dyp skepsis mot diagnosen, burde du lese denne boka.

I 2011 var Ragnhild Holmås en høyst oppegående 23-åring. Hun hadde tatt en master i russisk, og nettopp fått det hun kaller drømmejobben i Flyktninghjelpen. Men en morgen våknet hun blytung i kroppen. Hun trodde det skyldtes bakrus, men tilstanden gav seg ikke.

Holmås tvang seg likevel på jobb de nærmeste ukene, og løy for samboeren om hvor dårlig hun var. En rekke legebesøk avdekket ikke annet enn at hun hadde hatt Epstein-Barr-viruset, altså kyssesyken.

«Etter et halvt år kunne ikke ett eneste av de papirene gi svar på hvorfor jeg fikk melkesyre i armene av å pusse tennene, hvorfor jeg var mer lyssensitiv enn Dracula og måtte gå med sovemaske inne, hvorfor lymfeknutene mine kjentes som etsende golfballer, hvorfor det å huske mitt eget navn var blitt en intellektuell utfordring. Kyssesyken hadde trolig, unnskyld fransken, køddet det til i immunforsvaret på en eller annen måte», skriver Holmås med de skarpe, gode bildene og den blytunge lettheten som gjennomsyrer denne boka.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer