«Skam» sesong 3

Slår «Mad Men» og «Modern Family» i rangering

I Imdbs rangering over de beste seriene i verden slår «Skam» noen av verdens mest populære serier.   

POPULÆRE SKOLEELEVER: Kameratene Isak (Tarjei Sandvik Moe) og Jonas (Marlon Langeland) opplever stor suksess i  «Skam». Foto: NRK 
POPULÆRE SKOLEELEVER: Kameratene Isak (Tarjei Sandvik Moe) og Jonas (Marlon Langeland) opplever stor suksess i  «Skam». Foto: NRK  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Ifølge Imdb- rangeringen slår «Skam» store seriesuksesser som «Downton Abbey», «Mad Men», «The Office», «Vikings», «Sons of Anarchy» og «Modern Family», bare for å nevne noen.

«Skam» ligger på 102-plass på lista over de 250 beste tv-seriene og miniseriene.

Ifølge Imdb, Internet Movie Database, er listen rangert ut fra antall rangeringer hver tv-serie får av brukerne og ut fra verdien på disse rangeringene.

For å bli inkludert på lista må serien ha blitt rangert av minst 5000 brukere. Det må også ha blitt sendt minst fem episoder av serien.

Imdb er den eldste og største filmdatabasen på internett og deler også informasjon om ikke- engelskspråklige filmer, lavbudsjett- og TV-filmer samt om videospill.

Internasjonal oppmerksomhet

NRK-suksessen om elevene på Hartvig Nissen videregående i Oslo har i høst blitt svært populær i utlandet.

Serien har blant annet tatt av i Danmark og Sverige. På Island prøver ungdommen å snakke norsk etter inspirasjon av serien. I tillegg har det i Danmark og Sverige dukket opp en rekke parodier på serien.

I tillegg til å nå et stort publikum i Skandinavia ble det nylig også kjent at det kommer en amerikansk versjon.

Det er produsenten Simon Fullers produksjonsselskap XIX Entertainment som har kjøpt rettighetene til å produsere «Skam» til det amerikanske TV-markedet. Fuller står bak internasjonale suksesser som «Idol», «So you think you can dance» og sto bak popgruppen «Spice Girls».

JULEAVSLUTNING: Da lærerne ved Gefion Gymnasium i Køvenhavn skulle arrangere juleavslutning for elevene sine valgte de å kjøre en parodi av den norske TV-suksessen SKAM. Elevene ved skolen var målløse og fornøyde med lærernes innsats. Video: Gefion Gymnasium / Hele videoen ser du her: https://youtu.be/3CSUmU_G4Cc Vis mer

Gode kritikker

I vår fulgte «hele Norge» kjærlighetsdramaet mellom karakterene Noora og William, mens det i høstens sesong har handlet om Isak og hans ikke helt enkle utforskning av egen legning.

Isak ble spilt av 17 år gamle Tarjei Sandvik Moe, som har blitt hyllet for sin skuespillerprestasjon.

I høsten og vinterens episoder har seerne fulgt Isak på veien mot å bli kjent med sin seksuelle legning, der en viss kjekkas ved navn Even (Henrik Holm) har spilt en sentral rolle.

Sesongen er blitt hyllet for å ta unge homofile på alvor. Ingvild Endestad, leder for Fri, foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold har blant annet sagt at serien gjenspeiler situasjoner som unge homofile mennesker kan kjenne seg igjen i.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer