Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Slår ring rundt Morten Abel

Mener han fortjener Hedersprisen.

FORVIRRET: Morten Abel ble tatt på senga da han fikk Hedersprisen lørdag - det ble mange musikkommentatorer også. Foto: Bjørn Langsem
FORVIRRET: Morten Abel ble tatt på senga da han fikk Hedersprisen lørdag - det ble mange musikkommentatorer også. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Oslopressen stusser over Spellemann-juryen ga Hedersprisen til Morten Abel. Både Aftenposten, VG og Dagbladet synes timingen for å gi ham den høythengende prisen var feil.

- Vi står fjellstøtt Men IFPI-leder Marte Thorsby, som også sitter i juryen som delte ut hedersprisen, avfeier kritikken.

- Dette handler ikke om musikkåret 2014, men Morten Abels 30 år lange karriere.

- Juryen og jeg står fjellstøtt på valget av ham til Hedersprisen, sier Thorsby.

Avskilte Abel Aftenpostens, VGs og Dagbladets musikkommentatorer reagerte, fra undring til «sjokk og vantro», over at Morten Abel fikk prisen under Spellemannshowet, som ble sendt på NRK1 lørdag kveld.

Hardest ut gikk VGs Thomas Talseth, som nærmest forsøkte å avskilte Abel som artist.

Dette fikk skribent og musikkjournalist Arild Rønsen til å ta til motmæle og skrive et støtteinnlegg for Morten Abel og Spellemannjuryens valg i Dagbladet.

-Skaper liv og røre Han er ikke alene om å støtte Morten Abel og juryens valg av ham til Årets hederspris 2014.

Festivalsjef Frank-Levi Kvalsund i Fosnavåg Rock sier til Sunnmørsposten:

- Konsertene hans trekker stort sett fulle hus. Han skaper mye liv og røre og har vært i musikkbusinessen i mange år.

- Vrølv fra hovedstaden Kulturjournalist Leif Tore Lindø i Stavanger Aftenbladet kaller kritikken vrøvl og ber Oslo-skribentene løsne slipset, og sier til NRK.no:

- Det er ubegripelig at enkelte i Oslo-pressen ikke forstår at Abel får hedersprisen. Hvis noen har fortjent den, så er det ham.

Så da er det vel slik som juryen uttrykte det, som Bjørn Eidsvåg leste opp før han avslørte hvem som fikk hedersprisen:

«Årets hederspris går til et fyrverkeri av en artist. Både musikalsk og visuelt. Etter 30 år i manesjen holder artisten seg fortsatt like ung og aktuell. Alle har et forhold til vinneren av årets hederspris. De fleste av oss elsker artisten, mens andre elsker å hate ham.»

Kanskje på tide å tenke annerledes, slik aom gitarist og skribent Knut Schreiner formulerte det i Dagbladet lørdag.