Slår storebror

På tross av magert budsjett og få ansatte har Oslo Nye tjent like mye penger som storebror Nationaltheatret.

- Deilig. En personlig seier! jubler teatersjef Kjetil Bang-Hansen.

Han måtte gå av som sjef for Nationaltheatret i 1986, på grunn av økonomisk rot og uenigheter. Ti år seinere overtok han sjefsstolen på Oslo Nye Teater (ONT) etter Janken Varden.

I tre år har han holdt beinhardt på sin filosofi om at teatret skal leve opp til navnet sitt som hovedstadens eget teater, med moderne stoff på repertoaret.

- Å være teatersjef er å leve med frykt og nervøsitet hele døgnet. Derfor er det så vanvittig deilig når vi har suksess. Jeg føler at vi balanserer på en knivsegg, fordi vi har et altfor trangt driftsbudsjett. Jeg blir ikke fornøyd før vi har 4- 5 millioner til å rutte med, sier Bang-Hansen. ONT har tjent 13,5 millioner kroner på billettsalg første halvår i år, mot 8,5 i fjor.

Nationaltheatret har tjent 13, 9 millioner, en økning på 6,5 millioner.

Beinhard høst

Vårsesongen i år har vært eventyrlig for de fleste teatrene. Forestillinger har vært utsolgt før premieren, og billettkontorene har til tider vært helt sprengt.

- Vi kan aldri lene oss tilbake og nyte suksessen. Selv om vi ligger to millioner kroner foran budsjettet, så er vi forberedt på beinhard konkurranse i høst. Men vi har unnet oss nytt lys- og lydanlegg, forteller Bang-Hansen.

ONT har et budsjett på 70 millioner kroner i året, 50 millioner mindre enn Nationaltheatret. Dessuten har de bare 148 ansatte, mot Nationals 210. Men de har like mange seter, 1170, inkludert ONT's dokketeater på Frogner.

- Dette betyr at like mange mennesker har besøkt oss i vår som Nationaltheatret. «Juleoratoriet», «Beatles» og «Elling» har alle vært store suksesser, sier Bang-Hansen.

Urpremierer

Sist mandag gikk Bang-Hansen i gang med prøvene på Ibsens «Et Dukkehjem» med Anneke von der Lippe og Henrik Mestad som Nora og Helmer på Nationaltheatret, en av forestillingene i hundreårsjubileet.

- Det er klart at det er morsomt å komme tilbake dit som en teatersjef med suksess, innrømmer han.

- Men dette ble avtalt før jeg begynte som sjef på ONT.

Høstens repertoar kan by på blant annet «Hjalmar og Flode» av Trond-Viggo Torgersen, «Du ser SÅ godt ut» av Arne Berggren og «Oslo til tusen», en feminin hyllest til tusenårsbyen.