Slår til mot bloggere i Libya, Kina og Egypt

Utestengt, fengslet og forsvunnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no). En blogger som kritiserte libyske myndigheter er fengslet i 18 måneder, skriver den britiske avisa Guardian.

Bloggeren Raziq al-Mansuri (52) ble riktignok dømt og fengslet på grunn av brudd på våpenloven, men ifølge Human Rights Watch er våpendommen kun et påskudd for å få stanset ytringene til bloggeren. Mansuri skal ha publisert rundt 50 blogger på nettsida som drives av eksil-libyer i Storbritannia.

Også Egypt bekreftet fredag at de har tatt hånd om jus-studenten Abdolkarim Nabil Seliman (21) etter at han var rapportert forsvunnet i flere dager, melder nettavisa News.com

Han hadde ytret seg kritisk til både de egyptiske myndigheten og til islamsk fundamentalisme på sin blogg \'kareem amer\'.

Det er foreløpig uklart hva som er den offisielle forklaringen til at han er arrestert, og det er ikke bekreftet om hans blogging har noe med fengslingen å gjøre. Men rett før han ble fengslet skal Seliman ha latt sin blogg gå ut over fundamentalistene som hadde gått løs på en kristen kirke i Alexandria. Familien forteller også at politiet tok med seg noen av hans bøker samt at de tok med seg utskrifter av hans blogger.

Men også de kinesiske myndighetene har fått øynene opp for at blogging ikke er sunt for den som ønsker å drive et totalitært regime videre. Læreren Wang Yi ved universitetet i Chengdu forteller at selskapet som huset hans blogg, fikk beskjed av myndighetene om å stenge den, melder Reporters Without Borders.

Men det var først etter at lærerens blogg hadde blitt nominert til en ytringsfrihets-pris av tysk radio at de kinesiske myndighetene slo av hele bloggen. De hadde forsøkt å stanse ham i flere måneder.

Lærer Wang Yi skal ha blogget om en angivelig korrups landsbysjef i Guandong-provinsen, og om bøndene som forsøkte å få fyren fjernet.

- Myndighetene har forsøkt å blokkere tilgang til bloggen i seks måneder, sier læreren til Reporters Without Borders.

- Så fort jeg finner en måte å komme meg rundt filtersystemet deres, så bruker det lokale politiet nye metoder for å hindre tilgang til bloggen, sier Wang, som er svært irritert over at bloggen nå er sperret.

Wang Yis blogg lå tidligere her, men siden er altså nede.

KRITISERTE MYNDIGHETENE: Abdolkarim Nabil Seliman.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer