Line fikser kroppen på NRK

Slår tilbake mot fedme-kritikk

«Line fikser kroppen» blir kritisert for å bagatellisere overvekt. Programlederen mener de store kroppsaktivistene er viktige for jenters selvfølelse.

DEBATTERT: Programmet om magen i NRK-serien «Line fikser kroppen» får kritikk for å ikke fokusere nok på helsefarene ved overvekt. Programleder Line Elvsåshagen mener man ikke skal glorifisere overvekt, men at store kroppsaktivister er veldig viktige fordi de viser at de kan være store og fine samtidig. FOTO: NRK
DEBATTERT: Programmet om magen i NRK-serien «Line fikser kroppen» får kritikk for å ikke fokusere nok på helsefarene ved overvekt. Programleder Line Elvsåshagen mener man ikke skal glorifisere overvekt, men at store kroppsaktivister er veldig viktige fordi de viser at de kan være store og fine samtidig. FOTO: NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I en kronikk i Dagbladet tirsdag går Maria Bastakis og Vilde Sørlie, som er masterstudenter i klinisk ernæring, ut mot episoden om magen i NRK-serien «Line fikser kroppen».

«Line skal fikse norske kvinners selvfølelse og syn på egen kropp, men risikerer å fremme en dårligere folkehelse», skriver de i kronikken, og mener NRK bagateliserer helsefarene ved overvekt i programmet.

- En av fem unge kvinner er overvektige, og omtrent 60 prosent av den norske befolkningen er overvektige eller har fedme. Vi vet at det kan føre til hjerte- og karsykdom, flere kreftformer og diabetes. Når vi vet dette, er det da riktig å fremme alle typer kropper, når dette for noen medfører en helserisiko?, skriver de i kronikken.

Programleder Line Elvsåshagen sier hun er enig at man ikke skal glorifisere overvekt.

- Det er noen kroppsaktivister som er på grensa til å gjøre det, og det må vi stille spørsmål ved, skriver hun i en tekstmelding til Dagbladet.

Likevel mener Elvsåshagen at flere av de store kroppsaktivistene er viktige.

- Viktige for jenters selvfølelse

- De er superviktige fordi de forteller at de kan være store og fine samtidig! For første gang i offentligheten ser vi store damer ikle seg tettsittende, korte, snertne kjoler og si at de er digge, og at vekten ikke definerer deres verdi eller skjønnhet, sier Elvsåshagen.

Programlederen mener at det å ha slike forbilder er viktig for andre jenters selvfølelse, og spesielt for de som skammer seg over vekta si.

- Bare det å se at det faktisk er mulig å være «big and beautiful» er en såpass ny historie at den må fortelles. Men så må vi også si til hverandre at det er viktig å ta vare på helsa oppi det hele. Kroppen skal tross alt vare livet ut, sier Elvsåshagen.

- Være glad i seg selv

Siden kronikken ble publisert har Bastakis og Sørlie fått en rekke reaksjoner, både av folk som er uenige med dem, og folk som er enige. Debatten går også varmt under innlegget med kronikken på Facebook.

«Så hvis man er overvektig, skal man ikke få lov til å like seg selv? Grunnen til den gjennomsnittlige vektøkningen hos befolkningen er litt mer sammensatt enn at man bare spiser usunt», skriver en.

«Folk må forstå at kroppspositivisme ikke handler om å ikke gjøre noe positivt for helsa. Det handler om å være glad i seg selv, uansett! Det utelukker ikke verken trening, sunt kosthold og en god helse. Dessuten, en god helse handler faktisk ikke kun om kropp og vekt, hvor mange normalvektige er det ikke som røyker, drikker som svamper og lever en usunn livsstil?», skriver en annen.

Men kronikken får også støtte.

«Et godt skrevet innlegg med fokus på kropp og helse. Vi må klare å akseptere det faktum at sykelig overvekt er et helseproblem og et samfunnsproblem. Og det krenkede Norge bør klare å lese et innlegg med fokus på helsefarene ved sykelig fedme uten å tolke teksten dithen at overvektige bør skjule seg og ha dårlig selvtillit» skriver en.

«Selvsagt skal man like seg selv og hvordan man ser ut, og ingen skal bodyshame noen. Men som de skriver her så er ikke god selvfølelse det samme som god helse», skriv er en annen.

- Stort helseproblem

- Folk har ulike meninger og det er bra at det blir en debatt, for overvekt og fedme er et veldig komplekst og stort problem i samfunnet i dag, sier Maria Bastakis, som skrev kronikken sammen med Vilde Sørlie.

- En av fem unge mellom 18 og 20 år er overvektige eller har fedme, og det er en stor del av målgruppen til serien. Hvis de sitter igjen med en følelse av at det er greit å spise junk og være usunn etter å ha sett programmet, mener vi det kan føre til at problemet med overvekt eskalerer, sier hun.

Ifølge en oppdatert rapport fra Folkehelseinstituttet som ble publisert i oktober, øker også overvekt og fedme blant voksne, og de normalvektige er nå i mindretall. Dette gir grunn til uro, mener helsemyndighetene.

Bastakis legger til at de ønsker å fokusere på at man skal være sunn, ikke på om man har sixpack eller mellomrom mellom lårene.

- Det er veldig viktig å fokusere på selvfølelse, men vi kan ikke se bort fra det fysiske. Programmet startet veldig bra med å si at alle ikke skal se like ut. Farene ved overvekt ble også dratt fram, men så ble disse farene bagatelisert. Programmet handler om magen, og det er magefettet som fører til sykdom. Det bør man ikke fremstille som normalt og greit, sier Bastakis.

Hun legger til at de ikke snakker om utseende, men om helseeffektene.

- Vi må finne tilbake til den gylne middelvei. Vi må kunne ha et avslappet forhold til kroppen vår, men ikke så avslappet at det går utover helsen. Vi synes ikke at helseaspektet ble fremmet godt nok i episoden, sier Bastakis.

- Et kjedelig innlegg

Redaksjonssjef i P3, Håkon Moslet, sier at han ikke kjenner så sterkt på kritikken.

- Det er et veldig kjedelig innlegg. Alle vet at man må spise sunt og trene, men det er ikke det denne serien skulle handle om. Vi mente at det var viktigere å få fram mangfoldet av kropper og si til unge folk at de må slappe av litt, sier han.

Moslet mener at media og reklame fremmer et usunt kroppsideal, og at det fører til mye skam blant unge.

- Budskapet i serien vår er at man ikke skal skamme seg over kroppen sin. Dessuten trenger man ikke å tenke på kroppen sin hele tiden, noe mange unge gjør. Jeg synes vi har fått til et balansert og nyansert program som viser et sunt kroppsfokus, sier Moslet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer