Humorforsker kritiserer «Nytt på Nytt»:

Slår tilbake mot humorforsker

Politikergjester i «Nytt på nytt» dulles med, mener ekspert Kai Hanno Schwind. Han savner hardere politisk satire i Norge. Slik svarer NRK.

KOSEKONTEKST: Nytt på nytt får kritikk for å være for lite kritiske mot politikere som gjester programmet. Her er Pernille Sørensen med toppolitiker og kulturminister Abid Raja (V). Foto: NRK.
KOSEKONTEKST: Nytt på nytt får kritikk for å være for lite kritiske mot politikere som gjester programmet. Her er Pernille Sørensen med toppolitiker og kulturminister Abid Raja (V). Foto: NRK. Vis mer
Publisert

Medieviter, humorforsker og førsteamanuensis ved Høyskolen Kristiania, Kai Hanno Schwind, spør seg i et innlegg i VG at hvor lurt det er å gi politikere en eksponering i et koselig og inkluderende humorprogram som «Nytt på nytt».

Overfor Dagbladet mener at han programmet bør bli mer konfronterende.

- Jeg er fra Tyskland, og er derfor vant til en annen framstilling av politikere i humorprogrammer. Satiren er mer konfronterende. Her i Norge er det ikke mye politisk satire på TV, og på «Nytt på nytt» blir den pakket inn i en «kosekontekst», sier Schwind til Dagbladet.

Kritiserer: Humorforsker Kai Hanno Schwind mener «Nytt på nytt» bør bli mer kritiske mot politikere. Foto: Høyskolen Kristiania.
Kritiserer: Humorforsker Kai Hanno Schwind mener «Nytt på nytt» bør bli mer kritiske mot politikere. Foto: Høyskolen Kristiania. Vis mer

Han mener at det er for mye spøk rundt kontroversielle saker, uten at politikerne bak kontroversene blir stilt til veggs når de blir invitert.

- Jeg stiller meg spørsmål om hvor lurt det er å invitere politikere inn på den måten. Man spøker om kontroversielle saker, men man konfronterer ikke. De blir ikke utfordret. I tillegg gir man politiker en stor eksponeringsmulighet hvor de kan framstille seg selv på en fordelaktig måte, og lage sitt eget mediebilde ukritisk, mener Schwind.

- En fare

Det er viden kjent at redaksjonens profesjonelle manusforfattere skriver vitser som gjestene kan bruke i sendingen. Det gjør at omtrent alle politikere, fra Sylvi Listhaug til Bjørnar Moxnes, kan framstå som humorister. Schwind sier at det er en viss fare ved å presentere politikere på denne måten.

- Det er selvfølgelig avslørende når man ser at de kanskje ikke er så morsomme, eller er veldig knyttet til manus. Men det er delvis provoserende politikere som inviteres, og blir gjort folkelige og «spiselige». Det kan være en viss fare ved det.

INVITERER SAMFUNNSTOPPER: Statsminister Erna Solberg og assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad i Helsedirektoratet var sesongens første gjester i høstens «Nytt på nytt». Bilder med tillatelse fra NRK Vis mer

Schwind sier han synes det er fascinerende å se hvor tilgjengelige politikere er, fra Politisk kvarter på morgenen til Dagsrevyen på kvelden, og til kommentarer i alle aviser.

- Det kan ha noe å gjøre med at man ikke angriper på dem direkten, det sterke tillitsforholdet man har i Norge. Politikerne her er tett på folket. Men det kan være sunt med en større avstand. Det blir nesten familiær stemning slik det er nå. I håndteringen av politikere som opererer på en mer populistisk måte, er det viktig å møte dem med mer motstand i programmer som «Nytt på nytt».

- Ikke enig

Prosjektleder i «Nytt på nytt», Kjetil Kooyman, mener at det vil virke mot sin hensikt å lage en «ubehagelig» stemning når politikere kommer på besøk til programmet.

- De færreste ønsker å se et ubehagelig TV-program, og satiremessig vil det også fungere mot sin hensikt. Hvis vi er ubehagelige og ufine mot politikerne vil seerne få mer sympati for dem og ingen vil lytte til kritikken vi kommer med. Vi er opptatt av sak, og hva politikken som føres har å si for livet og hverdagen til folk, sier Kooyman til Dagbladet.

Han sier at de ikke er enige i premisset om at man må distansere seg fra og demonisere politikere for å kunne kritisere dem, snarere tvert imot.

- Artikkelforfatteren mener problemet med «Nytt på nytt» er at vi menneskeliggjør landets folkevalgte, men det lever vi godt med. Nyere forskning viser nemlig at også politikere er mennesker, sier Kooyman spøkefullt.

- Satiren blir både skarpere og mer treffsikker når den rettes mot dem som sitter i studio. Det er et sympatisk trekk med samfunnet vårt at politikere og beslutningstakere faktisk vil være med, og det bekrefter at vi lever i et demokrati med relativt liten avstand mellom folkevalgte og dem som stemmer på dem, fortsetter han.

- Ingen ukritisk plattform

Kooyman mener at ingen får en ukritisk plattform på «Nytt på nytt».

- Artikkelforfatteren burde se på programmet. Ingen får en ukritisk plattform i Nytt på nytt, selv ikke våre faste deltakere. Alle ertes og konfronteres på det de sier og det de står for, også Bård, Pernille og Johan. Jobben vår er å være kritiske, og vi prøver å løse dette så godt vi kan hver uke, sier han.

Kooyman er til dels enig i at det er mangel på satire på norsk TV.

- Det kan aldri bli nok satire, men man må huske at Norge har hatt et nyhetssatireprogram som det mest sette programmet gjennom 20 år, det er ikke så mange andre land som kan vise til.

Ris og ros

Til tross for et kritisk blikk på programmet, holder ikke Schwind tilbake på skryt av «Nytt på nytt.

- «Nytt på nytt» er enestående på den tilnærmingen de har til politikere. Det er absolutt ikke dårlig laget, og de forholder seg til humor i et underholdningsprogram og «kose-TV» på fredager. Jeg skjønner godt at de ikke skal begynne med store konfronterende «stunts». Men det er lurt å være obs på hvilken plattform man gir politikere og at man burde være mer kritiske.

Spesielt programleder Bård Tufte Johansen får skryt av humorforskeren.

- Jeg merker meg at de har begynt å bevege seg i en mer kritisk retning. Det er har blitt en «røffere» tone etter at Bård Tufte Johansen ble programleder.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer