Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Slår tilbake mot kritikken: - Kan ikke stemme at hun er Norges beste

Erik Bjerck Hagen holder på sitt, og mener det holder å ha lest to bøker av Karin Fossum for å kunne slå fast at forfatterskapet hennes er «overvurdert».

UENIGE: Aftenpostens anmelder mener Karin Fossums forfatterskap er overvurdert, og synes den nye romanen hennes var dårlig. Det har fått Dagbladets anmelder Fredrik Wandrup og forfatter og VG-anmelder Tom Egeland til å forsvare Fossum. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
UENIGE: Aftenpostens anmelder mener Karin Fossums forfatterskap er overvurdert, og synes den nye romanen hennes var dårlig. Det har fått Dagbladets anmelder Fredrik Wandrup og forfatter og VG-anmelder Tom Egeland til å forsvare Fossum. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter å ha kalt forfatter Karin Fossums forfatterskap for «overvurdert», og skrevet at hennes posisjon som den «fremste kriminalforfatter gjennom tidene» er «et mysterium», har Aftenpostens litteraturanmelder Erik Bjerck Hagen måttet tåle mye kritikk.

Blant annet fra litteraturanmelder i Dagbladet, Fredrik Wandrup.

Lørdag kom han med denne kraftsalven i en kommentar i Dagbladet: «Hvis Aftenpostens mann har rett, så tar brorparten av andre norske Fossum-anmeldere feil. Det gjør også én Bragepris-jury, to Rivertonpris-juryer, en Gumshoe-jury (beste europeiske roman), en Glassnøkkel-jury (beste skandinaviske roman), en Amalie Skram-pris-jury, en Martin Beck-award-jury, pluss juryer i Los Angeles Times, Dagbladet og den samlede norske Rivertonklubben, i det hele tatt.»

Også Tom Egeland, krimforfatter og anmelder i VG, har kritisert nedhøvlingen av Karin Fossums forfatterskap.

Erik Bjerck Hagen selv, som også er professor i litteratur ved Universitetet i Bergen, tar kritikken med stor ro.

- Jeg vet nok til å si det

- Det har generelt vært en ukritisk mottakelse av hennes bøker. Da jeg leste den nye boka, «Formørkelsen» syntes jeg den var dårlig. Så leste jeg den antatt beste boka hennes, «Elskede Poona», og syntes den var ganske middels, og da synes jeg at jeg har nok til å si at forfatterskapet er ganske overvurdert, sier Bjerck Hagen, til Dagbladet.

Fossum har til sammen skrevet nitten romaner, to novellesamlinger og tre diktsamlinger.

Flere har derfor reagert på at Bjerck Hagen stempler forfatterskapet hennes som «overvurdert», når han har uttalt at han bare har lest to av bøkene hennes.

- Skjønner du at folk synes to bøker er for lite grunnlag til å kritisere forfatterskapet hennes så skarpt?

- Nei, to bøker holder det, i denne sammenhengen. Premisset var jo at hun er Norges beste, og det mener jeg ikke kan stemme. Dette var dessuten ingen vitenskapelig artikkel. Det er formidling, ikke forskning, sier Bjerck Hagen.

- Ikke hard konkurranse

Han legger til at han tidligere faktisk har lest to andre bøker av Fossum.

- Men det er lenge siden. Rundt 2005, jeg husker ikke titlene i farten. Så de kan ikke ha gjort så stort inntrykk, sier han.

Han tror grunnen til at anmelderne er så uenige når det kommer til krimlitteratur, er at krim ofte anses som noe eget. Han mener mange vurderer krim etter andre kriterier enn annen skjønnlitteratur.

- Krim var lenge en undertrykket undersjanger, og i løpet av 70-tallet kom den opp i det gode selskap. Men hvis man vurderer den etter sine egne kriterier har man allerede satt den i tredjedivisjon, sier han.

Han mener det er å undervurdere hele sjangeren.

- Jeg synes jeg har vist at jeg tar krimlitteratur alvorlig med denne anmeldelsen, og jeg synes altså det er rart at Fossum blir kalt Norges beste. Men konkurransen er kanskje ikke kjempehard, sier han, og legger til at å skrive god krim er veldig vanskelig.

Ifølge Bjerck Hagen er det ikke så mange andre enn Stein Riverton og Bernhard Borge, som var pseudonymet til André Bjerke, som fikk det til.

- Tynt grunnlag

Tom Egeland, forfatter og anmelder i VG, er derimot hjertens uenig i Bjerck Hagens Fossum-kritikk.

- Jeg synes Karin Fossum er en strålende forfatter. Punktum. Med det mener jeg at hun ikke skal vurderes ene og alene som krimforfatter, men som skjønnlitterær forfatter, sier han, og legger til at alle anmeldere er subjektive synsere.

- Så min kritikk av Bjerck Hagen handler ikke så mye om at han synes «Elskede Poona» og «Formørkelsen» er dårlige bøker. Det handler om at han på særdeles tynt grunnlag nedvurderer Fossums samlede forfatterskap, som jo er enormt, sier han.

Men ser man overordnet på krimsjangeren synes han ikke krimforfattere har noe å klage over, med tanke på hvordan sjangeren behandles av anmeldere.

- Krimlitteraturen har ikke noe å klage på. All litteratur er under press etter at avisene har nedbemannet og kuttet i kulturstoffet. Fraværet av anmeldelser rammer all litteratur, og debutanter og lyrikere står vel lengst bak i den køen, sier han.

Karin Fossum opplyser via forlaget Cappelen Damm at hun ikke ønsker å kommentere saken.