Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Slår tilbake mot «Mammon»-kritikken

Filmekspert kaller serien bedre enn «Broen».

(Dagbladet): - Jeg så de tre første episodene i en sleng, og hadde umiddelbart lyst til å se den fjerde, sier Vegard Larsen til Dagbladet.

Etter premieren 1. nyttårsdag fikk den ferske krimserien «Mammon» på NRK kritikk fra ulike hold. Til tross for til dels strålende anmeldelser, salg til utlandet og en million seere, var det mange på sosiale medier som kritiserte serien.

Blant annet kunstige dialoger, dårlig lyd og lite troverdige situasjoner var blant tingene folk hadde å utsette på serien.

Flisespikkeri
«Filmbonanza»-programlederen har sett seg lei av kritikken av «Mammon». Selv har han sett de tre første episodene av serien, og mener det er noe av det beste som er lagd av norsk tv-drama eller krim
 
- Jeg klarer ikke henge meg opp i flisespikkerier om troverdighet, som hva noen har på t-skjorta. I en hvilken som helst tv-serie eller fiksjonsfilm vil alle som er ekperter på et område finne feil og mangler som enkelte journalister har gjort nå. Jeg syntes det er litt smålig, sier Larsen.

- Bedre enn «Broen»
Han sier at dersom man vil vil man alltid finne feil i fiksjonsfilm som ikke stemmer med virkeligheten.

- Jeg syntes det er ganske surmaga. Det er litt norsk navlebeskuing. Nordmenn sliter med å anerkjenne norske tv-serier fordi det har fått et stempel som er vanskelig å komme seg unna. Det er lettere å rakke ned på enn å si at det egentlig er ganske ok, sier han.

I mange år har danskene blitt sett på som «seriemestere» i Norden, med internasjonale suksesser som «Broen» og «Forbrytelsen». Larsen mener «Mammon » holder et høyere kvalitetsnivå enn «Broen».

- Det jeg har sett av «Mammon» til nå, er den bedre enn «Broen». «Broen» er langt mer irriterende. Den er mye mer repeterende, og den første sesongen er så gjentakende at de fint kunne korta den ned til færre episoder, sier han, og legger til:

FÅTT KJEFT: Til tross for til dels strålende kritikker har NRK-serien «Mammon» med Jon Øigarden og Lena Kristin Ellingsen fått kritikk, blant annet for kunstig dialog, dårlig lyd og urealistiske situasjoner. Foto: NRK
FÅTT KJEFT: Til tross for til dels strålende kritikker har NRK-serien «Mammon» med Jon Øigarden og Lena Kristin Ellingsen fått kritikk, blant annet for kunstig dialog, dårlig lyd og urealistiske situasjoner. Foto: NRK Vis mer

- Det er bra at det bare er seks episoder av «Mammon», at de ikke gjentar og tynner ut plotene som i Broen. Hvis man skal snakke om troverdighet, er det i hvert fall ikke troverdighet vi ser i «Broen».

Forståsegpåere
Når det gjelder de andre problemene andre har pekt på, som dårlig lyd og kunstig dialog, sier Larsen at han ikke har hengt seg opp i det.

- Det er en handlingsdrevet serie. Det er ikke dialogen, men handlingen som skal drive serien framover og fange seerne. Når jeg ikke har hengt meg opp i dialogen tenker jeg at det ikke er et problem heller.

- Noen har kritisert lyden. Jeg har sett det hjemme på min flatskjerm uten eksterne høytalere og hadde ingen problemer med det, så det syntes jeg er rart, sier han.

Programlederen minner om at serien har fått gjennomgående god kritikk fra anmelderne.

- Hva enkelte forståsegpåere på Twitter sier er ikke så interessant. Jeg syntes også det har vært et overdrevent negativt fokus fra en del aviser, med Dagbladet i front.

Samtidig sier han at «Mammon» ikke er noen feilfri serie.
- Den sparker ikke, og pløyer ingen ny mark. Men jeg syntes den holder høy kvalitet.

- Selv er jeg litt metta på krim på tv, men når den eventuelt blir lansert i Sverige og Danmark kommer de ikke til å reagere på det mange reagerer på nå, sier han.

- Bedre enn forrige
- Denne episoden var bedre enn den forrige, sier kommentator og filmkritier i Dagbladet, Inger Merete Hobbelstad.

Hobbelstad har vært en av de tydeligste kritikerne av serien, og har i flere medier den siste uka særlig har pekt på kunstig dialog og lite troverdige scener i den første episoden.

I episoden som ble vist i kveld mener hun derimot at serien har tatt seg opp.

- Noe av grunnen er at de hadde noen problemer med etableringen sist, og det er unnagjort nå. Det er fremdeles litt for mye forklaring, litt melodrama i musikken og noen ordentlige lugg på dialognivå. Jeg syntes også det er vel mye bjeffing hovedpersonene imellom, sier Hobbelstad, og legger til:

- Men denne episoden var strammere enn den forrige. Det kan godt hende plottet vil funke fint, det kommer litt an på hvordan de knyter ting sammen videre. 

KRITISK: Kommentator og anmelder i Dagbladet, Inger Merete Hobbelstad. Foto: Steinar Buholm
KRITISK: Kommentator og anmelder i Dagbladet, Inger Merete Hobbelstad. Foto: Steinar Buholm Vis mer

Samtidig presiserer hun at det fortsatt er litt rusk.

- Dialogproblemene oppstår når du ikke tror på at dette er mor og sønn som snakker sammen, eller politiker og rådgiver. Det blir så oppstilt at man ikke kjøper situasjonen. Det skjer litt fremdeles, sier hun.

BEDRE ENN «BROEN»: Programleder for Filmbonanza på NRK, Vegard Larsen, mener «Mammon» er en bedre serie enn den danske suksessen «Broen». Foto: Torbjørn Berg
BEDRE ENN «BROEN»: Programleder for Filmbonanza på NRK, Vegard Larsen, mener «Mammon» er en bedre serie enn den danske suksessen «Broen». Foto: Torbjørn Berg Vis mer