Slår tilbake mot plagiat-anklagene

Avril Lavigne beskyldes for å kopiere andres låter, men erklærer seg uskyldig i nytt brev til fansen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Den kanadiske sangeren er anmeldt av 70-tallsbandet The Rubinoos for å ha plagiert deres låt «I Wanna Be Your Boyfriend», som slett ikke er ulik Lavignes siste hit «Girlfriend».

Den er kreditert henne selv og låtskriverpartner Luke Gottwald (hør selv utdrag av de to låtene i YouTube-klippet nederst i saken).

Men Avril Lavigne hadde aldri hørt om The Rubinoos før beskyldningene dukket opp, og langt fra kopiert deres låt, hevder hun i en ny posting på sin offisielle nettside.

- «I Wanna Be Your Boyfriend» har ingen musikalske likheter med låta jeg og Luke skrev, slår hun bastant fast.

Fem like ord

- Beskyldningene om plagiat er basert på fem like ord i teksten. Men alle låter deler de samme ordene og stemningene. Vi mennesker snakker ett språk, skriver 22-åringen, og siterer Rolling Stones’ «Get Off My Cloud» og The Ramones’ «I Wanna Be Your Boyfriend» som andre låter med liknende tekstlinjer.

The Rubinoos var aktive fra 1973 til 1985 uten å skrive seg inn i rockehistorien med store bokstaver, men «I Wanna Be Your Boyfriend» ble en hit i 1979. Den andre låta du antakelig har hørt fra dem er «I Think We’re Alone Now», som fortsatt er en del av åttitallskanonen etter å ha toppet Billboard-lista i Tiffanys tapning i 1987.

I 1999 ble The Rubinoos gjenforent. 28. august starter behandlingen av plagiat-saken i en rettsal i Oakland i California.

INGEN KOPIST: Avril Lavigne (22) raser mot påstandene om at hun rapper låter fra andre artister. Nå skal retten avgjøre om hennes siste hit er plagiat av en 28 år gammel låt. Foto: SCANPIX
INGEN KOPIST: Avril Lavigne (22) raser mot påstandene om at hun rapper låter fra andre artister. Nå skal retten avgjøre om hennes siste hit er plagiat av en 28 år gammel låt. Foto: SCANPIX Vis mer

Bare tilfeldigheter

Det er ikke første gang det sås tvil om originaliteten i Avril Lavignes komposisjoner. Den kanadiske sangeren og låtskriveren Chantal Kreviazuk hevdet nylig at hun skrev en låt for Lavigne, men at rockeberta bare krediterte seg selv og en annen samarbeidspartner da låta dukket opp på plate. Også disse beskyldningene avviser Lavigne.

- Det er tilfeldig at jeg skrev en låt med den samme tittelen som den låta Chantal sendte meg for flere år siden. De to låtene har ellers ingen likheter, men forskjellig stemning, tekst, melodi og sjanger, skriver hun.

- Jeg sluttet å jobbe med henne fordi låtene våre ikke ble hits. Disse beskyldningene er simpelthen et uttrykk for hennes bitterhet, mener Avril Lavigne.

Hør utdrag fra både "Girlfriend" og "I Wanna Be Your Boyfriend" her:

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer