Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Slår tilbake mot revykritikk

Vollbo Revylag legger seg flate etter Skei Grande-sketsj - men daglig leder i Norsk Revy ber politikerne feie for egen dør.

SKAPER STORM: Sketsjen «Nyttårstalen», som blant annet ble framført under Revyfestivalen på Høylandet, har skapt sterke reaksjoner. Foto: Norsk Revty
SKAPER STORM: Sketsjen «Nyttårstalen», som blant annet ble framført under Revyfestivalen på Høylandet, har skapt sterke reaksjoner. Foto: Norsk Revty Vis mer

17. juli skrev Dagbladet om Revyfestivalen på Høylandet, også kalt «NM i revy», hvor sketsjen «Nyttårstalen» fra Bodø-gruppa Asylrevyen skapte sterke reaksjoner. Sketsjen tok for seg de mange skandalene som preget toppolitikken i 2018 og 2019, og kulturminister Trine Skei Grande (V) var blant dem som fikk gjennomgå.

Under en parodi på statsminister Erna Solbergs (H) nyttårstale, raver en skuespiller i rollen som Skei Grande inn på scenen, og sier blant annet:

«Herregud, kjedelig bryllup, Æ VIL PULES. Hei, du unggutten der, har du lyst til å være med og forhåndsstemme litt i åker'n?»

Revynummeret er nå blitt sentrum for en større humordebatt.

Stortingsrepresentant Abid Raja (V) har tidligere uttalt seg kritisk om sketsjene:

- I Norge har vi både ytringsfrihet og kunstnerisk frihet, men vi har også noe som heter folkeskikk. Det skal selvsagt være rom for å kunne fleipe og drive satire med maktmennesker, men samtidig har revymakerne et ansvar, å påse at man ikke går over grensa for det som er normalt anstendighet. Her framstår det ikke som de har vært sitt ansvar helt bevisst, sa han til Dagbladet forrige onsdag.

- Går begge veier

Det får daglig leder Hanne Vilja Sagmo i Norsk revy til å reagere.

- Ja, folkeskikk er en viktig rettesnor, og revyscenen skal ikke bli en mobbearena, men folkeskikk gjelder også for landets politikere, sier hun til Dagbladet.

Hun mener det er revyens oppdrag å speile samtida.

- Asylrevyen forsvarer sine overdrivelser med at her overgår virkeligheten fantasien: det politikerne har drevet med privat de siste åra, viser at vanlig folkeskikk tydeligvis ikke gjelder for våre fremste menn og kvinner, sier hun.

Sagmo understreker at den omtalte sketsjen handler om flere trønderske politikere, ikke bare Trine Skei Grande.

- Det handler om at politikeres privatliv forstyrrer politikken. Det er ikke revygruppa som blander privatliv og politikk, det er det politikerne selv som gjør.

Hun sikter til de mange politiske skandalene som danner grunnlag for revyinnslagene.

- Er dette god utøvelse av folkeskikk, eller har vi andre lover for folkevalgte? spør hun.

Hard skyts fra nord

Det er heller ikke rart at de krasseste innslagene kommer fra Nord-Norge, mener hun.

- Jo lenger unna du sitter, jo hardere blir parodiene, og det er lettere å forsterke stigmaene rundt personen. Generelt tar vi ikke våre egne politikere så hardt, fordi vi kjenner dem som hyggelige folk.

Det er revyens samfunnsoppdrag å si ifra når politikken fjerner seg fra folket, mener hun.

- Revyen skal speile sitt samfunn og sparke oppover. Det gjør Asylrevyen i «Nyttårstalen». Når maktfolket selv glemmer god folkeskikk, er det humorens oppgave å si ifra, og da må politikerne tåle å se seg selv i speilet. Man skal vise anstendighet også på humorscenen, men når virkeligheten er på kanten, så er det ikke rart at sketsjene også blir det.

Abid Raja ønsker ikke å kommentere Sagmos uttalelser.

YTRINGSFRIHETEN: Kulturminister Trine Skei Grande vil ha mer provoserende kunst. Video: Lars Eivind Bones Vis mer

Ber om unnskyldning

At trøndere ikke sparker etter sine egne, er grunnlegger og sjef for Vollbo Revylag, Ketil Spjøtvoll, ikke enig i.

Vollbo Revylag er en av tre revygrupper som harselerte med hendelsen som skal ha funnet sted under bryllupet til Senterpartiet-politiker Ola Borten Moe i 2008, hvor Trine Skei Grande hadde sex med en 17 år gammel mannlig slektning av Borten Moe.

18. juli skrev Adresseavisen at Vollbo Revylag nå beklager til Trine Skei Grande.

- Det kom reaksjoner som handlet om at innholdet var over streken. De handlet spesielt om et bilde av Trine Skei Grande på storskjerm, sier Spjøtvoll til Dagbladet.

Konferansier for Revyfestivalen, Rakel Sivertsen, er blant dem som har reagert.

- Nummeret tar ikke Trine Skei Grande på politisk sak, men går rett på person. Stort bilde på skjerm, pluss heftig språkbruk gjør at disse innslagene blir hets, sier Sivertsen til Trønder-Avisa.

Forstår kritikken

Spjøtvoll understreker at det dreide seg om et alminnelig, nøytralt bilde.

- Sketsjen er et lite spark til media, som i stor grad tok tak i Skei Grandes side av saken. Det handler litt om hva som skjedde i kornåkeren, med innslag av fantasi, humor og politikk.

Han har likevel forståelse for kritikken.

- Det hadde antakeligvis holdt å bruke bildet i 15 sekunder innledningsvis. I stedet ble det brukt under hele sketsjen. Det tilførte ingenting, sier han.

Unnskyldningen kommer imidlertid i en noe utradisjonell form: som en revy-sang. Det er en alvorlig unnskyldning pakket inn i en humoristisk låt, forteller Spjøtvoll.

- Vi sier unnskyld til hele Revy-Norge. Den er humoristisk, men det er ikke noe sleivspark til kulturministeren i det hele tatt. Vi legger oss flate, til den fine melodien av Hans Rotmos «Tilgi meg og slipp meg inn».

Marte Bugge i Asylrevyen sier at gruppa står for innholdet i deres sketsj, og at de ikke kommer til å be om unnskyldning.

- Vi driver med humor og satire. Det var aldri hensikten å såre noen, vi speiler bare det politiske Norge, sier hun til Dagbladet.

StatssekretærJan-Christian Kolstø (V) sier til Dagbladet at kulturminister Trine Skei Grande ikke ønsker å kommentere innslagene eller unnskyldningen fra Vollbo Revylag.

SE REVYNUMMERET HER: Et revynummer laget av Bodø-gruppa Asylrevyen, har blitt kritisert for å gå for hardt ut mot kulturminister Trine Skei Grande. Her kan du se innslaget. Video: Asylrevyen Vis mer

- Voksent gjort

Teaterviter ved Nord Universitet og tidligere leder av Norsk Revyfestival, Roar Tromsdal, har tidligere uttalt seg sterkt kritisk om alle de tre innslagene til NRK Nordland.

Nå roser han Vollbo Revylag for unnskyldningen.

- Som oftest går det prestisje i slike ting, og folk forsvarer seg med nebb og klør. Det er voksent gjort å be om unnskyldning, sier han til Dagbladet.

Mindre imponert er han over uttalelse til Sagmo.

- Jeg synes fortsatt at Revyfestivalen bør gå litt i seg selv, og tenke seg om til neste gang.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling