Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Julekalenderen «Snøfall» på NRK

Slår tilbake mot «Snøfall»-kritikken

- Hvis eventyr ikke kan ta opp vanskelige temaer, mister vi mange viktige fortellinger som «Brødrene Løvehjerte» og «Harry Potter».

JULEKALENDER: Karakteren Selma (spilt av Siri Skjeggedal) er hovedpersonen i NRKs nye julekalender. Nå fortviler Norsk Fosterhjemsforening over at Selmas strenge fostermor danner grunnlaget for serien. Pressefoto: Odd Reinhardt Nicolaisen og Øyvind Veberg/NRK
JULEKALENDER: Karakteren Selma (spilt av Siri Skjeggedal) er hovedpersonen i NRKs nye julekalender. Nå fortviler Norsk Fosterhjemsforening over at Selmas strenge fostermor danner grunnlaget for serien. Pressefoto: Odd Reinhardt Nicolaisen og Øyvind Veberg/NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Når noen sier at en serie for barn gjør en situasjon vanskelig, så er det viktig å ta det på alvor, sier Hilde Hagerup, forfatter av NRKs ferske julekalender «Snøfall».

Tove Wahlstrøm, Generalsekretær i Norsk Fosterhjemsforening, gikk hardt ut fredag og uttalte til Vårt Land at hun frykter serien kan føre til mobbing.

Wahlstrøm reagerer på fremstillingen av fostermora og barnevernet i serien.

- NRKs julekalender blir alltid snakket om på skolen og mellom barn. Vi frykter at dette kan gjøre fosterbarn utrygge på egen situasjon og gi grunnlag for mobbing og ubehagelige spørsmål rettet mot allerede sårbare barn, sier Wahlstrøm til Vårt Land.

- Handler om kjærlighet

Hilde Hagerup har skrevet «Snøfall» sammen med faren Klaus Hagerup og søsteren Hanne.

Serien handler om ni år gamle Selma som bor hos sin strenge nabo Ruth. Hun drømmer om å finne sin biologiske familie, og en dag finner hun portalen til julenissens by.

Hagerup tror likevel at man vil sitte med en annen følelse hvis man ser hele serien. Hun understreker at forfatterne deler verdisyn med Norsk Fosterhjemsforening.

- Det Selma lærer i løpet av serien er at familie ikke avhenger av biologi, men av kjærlighet. Historien om Selma og Ruth er en kjærlighetshistorie. Ruth er absolutt ikke skurken. Hun har veldig mye varme. Hennes prosjekt er å tørre å slippe fantasien løs. Når hun gjør det blir hun en av heltene, sier Hagerup.

Viktige fortellinger

Hagerup tror barn har god evne til å skille mellom fantasi og virkelighet.

- Barn som leser mye fiksjon og forholder seg til karakterer som har mange sider ved seg, får en kompetanse på å være menneske. Det er en bra ting å ha med seg tenker jeg, sier hun.

Ifølge Hagerup må man også begynne et sted slik at karakterene gjennomfører en reise.

- Man kan ikke begynne med noe bra. Da har man ikke noe å fortelle. Hvis fiksjon og eventyr ikke kan ta opp temaer som er vanskelige for barn, da mister man mange viktige fortellinger. Da mister vi fortellinger som «Mio, min Mio», «Brødrende Løvehjerte» og «Harry Potter». Det synes jeg er dumt, sier Hagerup.

Fin fortelling

Selv er Hagerup veldig fornøyd med sluttresultatet av serien.

- Jeg vet ikke om jeg kan si det, men det jeg har sett synes jeg er blitt veldig fint. Jeg tror den kan være med på å lage julestemning i alle familier uansett hvordan de er satt sammen, sier hun.

Hun roser også NRK Super for arbeidet med serien.

- Jeg gleder meg veldig til den starter. Barneskuespillerne er helt fantastiske og NRK Super har virkelig gjort en kjempejobb, sier hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!