Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Facebook

Slår tilbake mot statsminister Theresa May

Facebook og andre sosiale medier fikk skylda for å skape et trygt sted for terrorkommunikasjon.

KAMP MOT EKSTREMISME: Facebook-gründer Mark Zuckerberg under et besøk på Harvard i mai. Foto: Scanpix
KAMP MOT EKSTREMISME: Facebook-gründer Mark Zuckerberg under et besøk på Harvard i mai. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Åtte mennesker måtte bøte med livet etter terrorangrepet ved London Bridge 3. juni da en varebil meiet ned fotgjengere på broen før de gikk løs på folk med kniver i Borough Market før politiet rakk å gripe inn.

Ekstremistgruppen IS hevdet å stå bak terrorangrepet.

Ifølge BBC uttalte Englands statsminister Theresa May at internettgigantene har skapt et trygt sted for kommunikasjon mellom terrorister.

- Vi kan ikke tillate at denne ideologien får et trygt sted å vokse. Det er det de store nettselskapene gir, uttalte May etter terrorangrepet.

Google, som eier Youtube, og Facebook som eier WhatsApp og Twitter, opplever press for å forhindre at ekstremistisk innhold sprer seg.

BBC melder at Google allerede har brukt flere hundre millioner pund i sitt arbeid mot ekstremisme.

Ekstremisme uønsket

Nå offentliggjør Facebook en lang beskrivelse av tiltak for å bekjempe terrorisme på selskapets hjemmeside.

«Vi ønsker at Facebook skal være et fiendtlig sted for terrorister. I kjølvannet av de seneste terrorangrepene har det blitt stilt spørsmål ved nettselskapenes rolle når det gjelder kampen mot terrorisme på nettet. Vi ønsker å besvare disse spørsmålene», heter det i uttalelsen, som er skrevet av Monika Bickert, direktør for global politikk i selskapet og Brian Fishman, direktør for antiterrorisme i selskapet.

«Selv om forskning viser at radikalisering til grupper som IS og Al Qaida i hovedsak skjer utenfor internett vet vi at internet spiller en viktig rolle. Vi vil ikke at Facebook skal brukes til terroristaktivitet overhodet», står det å lese videre på Facebooks hjemmeside.

Ikke nødvendigvis årsak til radikalisering

- Det er vanskelig å måle innflytelsen fra sosiale medier når det gjelder voldelig radikalisering, sier Jacob Aasland Ravndal, forsker ved senter for ekstremismeforskning ved Universitetet i Oslo.

Ifølge Ravndal finnes foreløpig kun en teoridebatt om nettets betydning for radikalisering. Det er vanskelig å se på en persons nettaktivitet versus sosiale gruppedynamikker eller utenforskap som har en innvirkning på ekstremistisk aktivitet. I forskermiljøene er det likevel en bred enighet om at internett kan fungere som en verktøy for terrorisme heller enn en årsak til terrorisme i seg selv.

- De fleste radikaliseringshistorier inneholder nettaktivitet, men andre momenter er nødvendige for radikalisering, sier Ravndal.

Han påpeker at nettet også kan fungere som en læringsarena som holder folk borte fra ekstremistisk aktivitet.

- Man har en tendens til å fokusere på det negative, mens nettbruk også kan holde folk borte fra radikalisering grunnet eksponering av ny kunnskap. Å si at internett har én effekt er merkelig, sier Ravndal.

Kunstig intelligens

Facebook opplyser at kunstig intelligens (artificial intelligence) er det viktigste verktøyet for å bekjempe ekstremisme. Facebook samarbeider også med terroristeksperter for å bekjempe problemet.

Ved hjelp av fotogjenkjenning, tekstanalyse og algoritmer vil ekstremistisk innhold og propaganda gjenkjennes. Ved hjelp av algoritmer vil grupper og profiler som støtter terrrorisme avsløres.

Ifølge Facebook har allerede bruken av kunstig intelligens forandret måten potensielle terrorister holdes utenfor nettsamfunnet på. Facebook har i hatt fokus på IS og Al Qaida, men melder at flere terrororganisasjoner vil komme under lupen.

- Godt verktøy

- Det er absolutt et godt verktøy, sier Torgeir Waterhouse, direktør for internett og nye medier i IKT-Norge.

- Det er også et godt eksempel på noe man ikke vil kunne klare seg uten når man skal følge med på stort datamateriale. At mennesker skal sitte og overvåke er helt umulig. At det er maskiner som overvåker er også en styrke for personvernet, sier Waterhouse.

- Hva med WhatsApp hvor man kan slette samtaler for alltid?

- Man har sanntidsanalyser som gjør at man kan plukke opp denne typen informasjon med en gang den blir postet.

Waterhouse beskriver Theresa Mays uttalelse som ekstremt farlig, populistisk og skremmende.

- Det er bevisst eller ubevisst kunnskapsløst. Det blir som å si at planeten jorda skaper et sted for terrorister, sier Waterhouse.

Hele Norges coronakart