Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Slår tilbake mot tyske løgner

Slottet truer med søksmål hvis tyske blader fortsetter å spre løgnhistorier om Mette-Marit og Haakon.

BERLIN/OSLO (Dagbladet): Det er ikke måte på hva den tyske sladderpressen har spadd opp av «sannheter» om paret. Ryktene om skandaleoppslagene nådde Slottet, som til slutt tok kontakt med ambassadør Bjørn Tore Godal i Berlin for å få oversendt artiklene. Det de fikk se, var så krenkende og trist at Slottets informasjonssjef Wenche Rasch i går tok til motmæle.

- Vi har vurdert dette ei tid, og mente dette var et riktig tidspunkt å gå ut på, fordi usannhetene har fått et mer ondsinnet og ondskapsfullt preg, sier Rasch til Dagbladet.

I tillegg til oppslagene om at paret skal skilles, underholder andre blader sine lesere med spekulasjoner om at kronprinsessen ble mishandlet som barn, at hun slett ikke ønsket å gifte seg med Haakon, og at hun muligens overveier å innlede et forhold til sin privatsjåfør.

Påstått skilsmisse

«Nå er det offisielt», påstår Das Neue, og konstaterer at den bebudede skilsmissen allerede er innledet, og tilføyer at «hun allerede elsker en annen».

Tre dager seinere fulgte søsterorganet Neue Post opp med førstesida som er stemplet «AKTUELL» over meldingen om at Mette-Marit må finne seg i en skilsmissekontrakt som pålegger henne total taushet i forhold til alt hun har fått vite om interne forhold i kongefamilien.

Neue Welt er en tanke mer forsiktig.

Skilsmissen er ikke helt sikker. Men da kronprinsparet snakket ut i løpet av sin siste ferie sammen, ble det en dramatisk affære.

-Egen fiksjon

- Når det pågår så lenge, så hyppig og uttrykket får en slik karakter som det har fått, er det ikke morsomt lenger, sier Rasch.

- Denne delen av den tyske ukepressen er kjent for å fare med tøv og løgn. Hvorfor ikke bare overse de ville spekulasjonene?

- Dette er blader som skaper sin egen fiksjon og selv skriver inn handlinger som gir et usant bilde av kronprinsessen. Gjentas det mange nok ganger, vil folk kunne tenke «ingen røyk uten ild». Ingen liker å bli skrevet usannheter om. Det er ingen grunn til at kongelige skal like det bedre enn oss andre, sier Rasch.

Slottet har oversett oppslagene i skandalebladene, men da seriøse Stern torsdag for to uker siden kom på gata med en sterkt ironiserende artikkel om paret, var grensen nådd.

«Hun er kjøpegal, har vanskeligheter med sitt nye liv, og trenger en psykolog.» Det som startet med et drømmebryllup, er blitt til et mareritt av rykter for Norges prinsesse Mette-Marit, heter det i det tyske magasinet Stern.

Ukemagasinet har laget en historie om Mette-Marit og de ondsinnede ryktene som trykkes i tyske ukeblader over fire sider. Stern har tatt for seg oppslagene som hver uke preger den totalt useriøse delen av tysk ukepresse.

En av de mange selvutnevnte hoffekspertene får i Stern lov til å anbefale kongeparet adopsjon av en kronprins som kan utføre oppgaven på en skikkelig måte.

Hemmelig fødsel

Vær så snill, vær så snill å bli glade i hverandre igjen, skal den «søte solstrålen» Marius ha tryglet kronprinsparet. Men det gikk mange uker før «den blonde virvelvinden» ville veksle ord med sin ektefelle, humrer reporteren fra Stern og viser til krigstypene som Das Neue Blatt tok fram for få uker siden.

Det åpenbart hjemmesydde ekteskapsdramaet, skildret uten andre kilder enn påståtte venner av Haakon og Mette-Marit, eskalerte via hemmelig graviditet, enda hemmeligere fødsel av tvillinger og til slutt til topphemmelig adopsjon av de to nye verdensborgerne.

Orienterte Slottet

Selv om artikkelen i Stern utvilsomt er ment som en harselas over de vanvittige påstandene i skandalepressen, ble den ikke oppfattet som det minste morsom ved hoffet.

En av kongens nærmeste medarbeidere ringte personlig til den norske ambassaden i Berlin, og ba om å få artikkelen sendt over på faks så hurtig som mulig.

- Vi har ikke noen rutiner på å følge med i det tysk ukepresse skriver om kongefamilien. Men noe blir lest og rapportert til Slottet. Andre ting har de selv tilgang på i Oslo, sier ambassadør Bjørn Tore Godal.

- Jeg skjønner godt at det nå reageres, og at det nå også overveies om det skal tas rettslige skritt i forhold til de verste overtrampene. Hoffet har vært overbærende til nå. Men ett sted må grensen gå, understreker ambassadøren.

- Vi vil fortsette vår vurdering om å gå til juridiske skritt i denne saken. Vi har nok ikke reagert så sterkt før overfor utenlandsk presse. I det hele tatt er det nokså uvanlig, sier Slottets informasjonssjef Wenche Rasch.

- Når usannhetene får pågå over så lang tid, er de ikke lenger til å leve med. De lager en fiksjon som de selv skriver. Kronprinsparet og kongeparet reagerer på dette. De er mennesker med følelser, de også, sier Rasch.

- Vi forholder oss selvsagt til jurister når vi vurderer denne saken videre, sier hun.

- Norsk presse har en helt annen presseetikk og moral, som vi savner hos de tyske mediene, sier Rasch.

- Det tyske presseforbundet mener kongefamilien har en god sak, med mindre ryktesprederne viser sine kilder?

- Og disse kildene eksisterer selvsagt ikke. Jeg syns det er fint at tysk presseforbund responderer på dette, noe vi vil ta med i vår videre vurdering, sier Rasch.

DAS NEUE: Nå er det offisielt. Mette-Marit og Haakon blir skilt.
NEUE POST: Mette-Marit: Den ømtåelige skilsmissekontrakten.
7 TAGE: Ble Mette Marit grusomt mishandlet som barn?
NEUE WELT: Er skilsmissen allerede besluttet? Dramatisk samtale på siste ferie sammen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media