«Atlantic Crossing»:

Slår tilbake

NRK slår tilbake mot beskyldningene om historieforfalskning i «Atlantic Crossing».

STORSATSING: Sofia Helin, Tobias Santelmann, og Kyle MacLachlan spiller hovedrollene i det historiske dramaet «Atlantic Crossing». Video: NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter søndagens episode av NRKs storsatsing «Atlantic Crossing» har kritikken haglet mot serieskaperne.

- At dette skal vises over hele verden er pinlig. Serieskaperne sier at redningen av England under krigen handlet om Norge, og at Roosevelt ble påvirket direkte av Märtha. For en engelskmann å se dette må jo være helt vanvittig, sa en av Norges aller fremste historiske eksperter på kongehuset, Tor Bomann-Larsen, til Dagbladet på mandag.

Serieskaperne bruker betegnelsen at de er «inspirert av sanne hendelser», men at det er en fiksjonsserie.

Bomann-Larsen mener serieskaperne har gitt kronprinsesse Märtha æren for en sentral krigshistorisk hendelse, nemlig starten på USAs innføring av den berømte krigsloven «The Lend-Lease Act».

- Kronprinsessen er ikke i nærheten

I virkeligheten var det en bønn om hjelp i brevform, fra Storbritannias statsminister Winston Churchill til USAs president Franklin D. Roosevelt, som ble starten på den store flyten av krigsmaterielle bidrag til England. Lovinnføringen reddet britene fra en nærstående kapitulasjon.

Bomann-Larsen mener det er godt dokumentert at Märtha ikke hadde kontakt med presidenten, under prosessen med «The Lend-Lease Act».

- Dokumentasjon er helt kartlagt. Roosevelt er på cruise i Karibien. Underveis får han en henvendelse fra Churchill. Etter et par dager på cruiset, legger han frem planen om «Lend-lease». Kronprinsessen er ikke i nærheten, og ikke noe indikerer at de har hatt kontakt.

Dagbladets kommentator Inger Merete Hobbelstad skrev om debatten i går, og mener det er på høy tid at historiske filmer og tv-serier slutter å fordreie historien om 2. verdenskrig.

HØSTSATSING: Serien handler om Norges kronprinsesse Märthas (Sofia Helin) liv i politisk eksil i USA under Den andre verdenskrig. Kronprins Olav spilles av (Tobias Santelmann). Foto: NRK
HØSTSATSING: Serien handler om Norges kronprinsesse Märthas (Sofia Helin) liv i politisk eksil i USA under Den andre verdenskrig. Kronprins Olav spilles av (Tobias Santelmann). Foto: NRK Vis mer

- Märtha utformet ikke avtalen

Dramasjef i NRK, Ivar Køhn, sier til Dagbladet at det ikke påstås i serien at kronprinsesse Märtha utformet «The Lend-Lease Act».

- Det serien sier noe om er at det har vært samtaler, og Märtha har snakket Norges sak. Så er det brukt eksempler med dramatiske virkemidler, sier Køhn til Dagbladet.

- Det er mer for å illustrere hennes samtaler med Roosevelt og påvirkningen hun hadde. Samtidig forteller det en viktig del om de beslutningene som Roosevelt senere tok. At dette kobles på denne måten mener jeg må være innafor når vi forteller en slik historie, fortsetter Køhn.

- Mener dere Märtha kan ha påvirket Roosevelt i forbindelse med «The Lend-Lease Act»?

- Serieskaperne mener det, og jeg synes det virker som en relevant påstand. Det vi vet er at hun hadde et nært forhold til familien Roosevelt, og var på besøk hos dem. En historiker sa hun var på besøk der hver femte dag gjennom krigen, og at hun diskuterte politikk med ham. At hun var en del av hans nærmeste omgangskrets gjør det sannsynlig at hun var med å påvirke ham. Men serien forteller først og fremst om et engasjement på vegne av Norge, mener Køhn.

PRESIDENT: Kyle MacLachlan har rollen som president Franklin D. Roosevelt i «Atlantic Crossing». Foto: NRK
PRESIDENT: Kyle MacLachlan har rollen som president Franklin D. Roosevelt i «Atlantic Crossing». Foto: NRK Vis mer

- Historisk forfalskning

Ifølge Bomann-Larsen bytter skaperne av «Atlantic Crossing» ut Churchill med Märtha og Storbritannia med Norge. I serien overbeviser kronprinsessen USAs øverste ledelse om å hjelpe Norge med krigsmateriell. Argumentasjonen hun bruker i serien er den samme som Roosevelt brukte i virkeligheten da han overbeviste kongressen.

- «The Lend-Lease Act» er helt på høyde med D-dagen i historisk betydning. Loven reddet Storbritannia og Sovjetunionen. Når det er da er Märtha som overbeviser Roosevelt, riktignok for å redde Norge, er det en historisk forfalskning som ikke skjer. Hun var ikke der, sier Bomann-Larsen.

- Hvis dette bare generelt skal være eksempel på hennes historiske betydning, er det utrolig å velge situasjonen der USA endrer posisjon fra nøytral til deltaker i andre verdenskrig. Man kan ikke ta en sånn hendelse og bruke som et eksempel på den norske kronprinsessens innflytelse. mener Bomann-Larsen.

-Tror du ikke seerne vil være bevisst på at det er fiksjon i serien?

- Nei. De ser at det er skuespillere som spiller rollene, men alle jeg møter følger dette som en historisk fremstilling. Det legger NRK opp til, med faktaspalten sin. De mener: vi bygger på faktiske hendelser, men gjør små avvik her og der, svarer Bomann-Larsen.

- Rom for ulik tolkning

Køhn mener det er ulike oppfatninger om det som faktisk skjedde.

- Det baserer seg på ulike tolkninger av historien. Kritikerne mener vi påstår mye, men det gjør vi ikke. Historien handler om kronprinsesse Märtha og hennes gode kontakt med Roosevelt. At du har en karakter som tar ansvar for det hun mener, og snakker Norges sak for Roosevelt. Mye av kritikken som kommer får være kritikernes tolkning, sier Køhn.

Bomann-Larsen er uenig i at det er et spørsmål om tolkning.

- Det er ingen dokumentasjon på det som de liksom tolker her, det finnes ikke noen grunnlag eller kilder for denne fremstillingen. Det er klarlagte forhold, sier Bomann-Larsen.

- Det må være rom for ulik tolkning rundt dette. For hver episode har vi en artikkel der vi belyser hva som er fakta og hva som er fiksjon. Forholdet mellom fakta og fiksjon gir også rom for tolkning, sier Køhn.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer