IKKE FORSVAR:  En rask gjennomgang av den pågående krigens forhistorie viser at Israel ikke forsvarer seg. Foto: AFP/NTB Scanpix
IKKE FORSVAR: En rask gjennomgang av den pågående krigens forhistorie viser at Israel ikke forsvarer seg. Foto: AFP/NTB ScanpixVis mer

Slår hull på Israels forklaring

Hvor mange raketter skjøt Hamas mot Israel mellom 21.november 2012 og 29.juni 2014? Ingen.

Meninger

Israel opplyser at den pågående krigen i Gaza er deres selvforsvar mot raketter skutt av Hamas fra Gaza. Den offisielle israelske forklaringen har nærmest fått stå uimotsagt i norske medier. I media har kritikken mot krigen hovedsaklig gått ut på at Israel har fart for hardt frem i sin «forsvarskrig». En rask gjennomgang av den pågående krigens forhistorie viser at Israel ikke forsvarer seg. Snarere er det palestinerne i Gaza som forsvarer seg mot verdens lengste pågående okkupasjonsmakt.

Vi bør starte i november 2012. Den 21. november 2012 inngikk Hamas og Israel en våpenhvileavtale. Denne våpenhvileavtalen brøt Israel allerede den 22. november 2012, da israelske styrker skjøt og skadet en palestinsk man øst for Khan Yunis på den sørlige Gazastripen. Dagen etter skjøt og drepte Israel en 20 år gammel palestiner, og skadet ti andre palestinske bønder som var på veg til åkeren sin øst for Khan Yunis. To dager senere åpnet israelske soldater på nytt ild mot Gazastripen. Denne typen israelske brudd på våpenhvileavtalen har pågått helt frem til Israel innledet den siste krigen mot Gaza den 8. juli i år. Disse bruddene fra israelsk side har nærmest ikke vært rapportert i norske medier.

Hvor mange raketter skjøt Hamas mot Israel i den samme perioden? Svaret vil nok overraske de fleste. Fra den 21. november 2012 til og med den 29. juni 2014 skjøt Hamas tilsammen null raketter mot Israel. Dette fremgår blant annet av en reportasje i den israelske avisen Times of Israel den 30. juni 2014. Tittelen på artikkelen var «Hamas fires rockets for first time since 2012, Israeli officials say». Videre i artikkelen leser vi at israelske sikkerhetsanalytikere anslo at rakettene var et svar på et israelsk flyangrep mot Gaza noen timer tidligere. Dette israelske flyangrepet drepte en palestiner og skadet tre andre. Dette israelske flyangrepet mot Gaza kom altså på et tidspunkt hvor Hamas ikke hadde skutt en eneste rakett mot Israel siden våpenhvilen datert 21. november 2012.

Denne gjennomgangen av udiskutable faktaopplysninger slår fullstendig hull på den offisielle israelske forklaringen om årsaken til det pågående angrepet mot Gaza.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.