Slår hull på Israels forklaring

Hvor mange raketter skjøt Hamas mot Israel mellom 21.november 2012 og 29.juni 2014? Ingen.

IKKE FORSVAR:  En rask gjennomgang av den pågående krigens forhistorie viser at Israel ikke forsvarer seg. Foto: AFP/NTB Scanpix
IKKE FORSVAR: En rask gjennomgang av den pågående krigens forhistorie viser at Israel ikke forsvarer seg. Foto: AFP/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Israel opplyser at den pågående krigen i Gaza er deres selvforsvar mot raketter skutt av Hamas fra Gaza. Den offisielle israelske forklaringen har nærmest fått stå uimotsagt i norske medier. I media har kritikken mot krigen hovedsaklig gått ut på at Israel har fart for hardt frem i sin «forsvarskrig». En rask gjennomgang av den pågående krigens forhistorie viser at Israel ikke forsvarer seg. Snarere er det palestinerne i Gaza som forsvarer seg mot verdens lengste pågående okkupasjonsmakt.

Vi bør starte i november 2012. Den 21. november 2012 inngikk Hamas og Israel en våpenhvileavtale. Denne våpenhvileavtalen brøt Israel allerede den 22. november 2012, da israelske styrker skjøt og skadet en palestinsk man øst for Khan Yunis på den sørlige Gazastripen. Dagen etter skjøt og drepte Israel en 20 år gammel palestiner, og skadet ti andre palestinske bønder som var på veg til åkeren sin øst for Khan Yunis. To dager senere åpnet israelske soldater på nytt ild mot Gazastripen. Denne typen israelske brudd på våpenhvileavtalen har pågått helt frem til Israel innledet den siste krigen mot Gaza den 8. juli i år. Disse bruddene fra israelsk side har nærmest ikke vært rapportert i norske medier.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer