Slåss for antikrigsfilm

George Clooney er i storslag, lykkelig ute av «Akutten»-serien og i Berlin med en film han mener er viktig. «Tre konger» handler om Golfkrigen. - Den var vanskelig å få laget, sier han.

BERLIN (Dagbladet): For et storstudio som Warner er det ikke dagligvare å kaste seg på et satirisk, actionpreget og meget kritisk prosjekt om krigen mot Saddam Hussein, og Clooney sier han fikk beskjed om at det aldri ville bli noe av bare kort tid før innspillingen.

Sparker

- De ville rett og slett ikke ha det. Manus var igjennom en «vask» som ødela det fullstendig. Alle skarpe kanter var borte. Men David O. Russells opplegg var så godt at vi måtte stå på for det og få filmen laget. Så til slutt sa de ok. Det er flott om den skaper debatt.

Antakelig er Warner lykkelige i dag. «Tre konger» er både kritikerrost og publikumsvennlig, enda den sparker saftig til USAs motiver for å redde Kuwait, går til felts mot behandlingen av opposisjonelle irakere etter krigen, tar for seg mediedekningen og nøyaktig viser hva som skjer med en kropp som mottar en geværkule.

Regissør Russel sier at han sto i kraftige diskusjoner om budsjettet i tillegg. Han har en karriere med uavhengig film bak seg og går tilbake til de små filmene når som helst, påstår han. Foruten Clooney er rappstjernen Ice Cube og eksidolet Mark Wahlberg med på ørkenvandringen på grensa mellom Kuwait og Irak.

En formel i trynet

- For meg, den fødte liberaler og demokrat, var det et enkelt prosjekt å gå for. Jeg var skeptisk til krigen da den pågikk.

- Jeg tror også at studioene etter hvert anerkjenner at folk vil se annerledes filmer. De har holdt på med denne formelen sin: du tar en stjerne, lager et plott, finner en lanseringsdato og dermed blir det film. Pengene har rent inn. Manusene er kommet i annen rekke, men de har fått sin egen oppskrift i trynet. Nå kommer det jo faktisk mange gode storfilmer, sier George Clooney.

Han er nå i gang med å produsere en film Mark Wahlberg har hovedrollen i - basert på historien om sangeren i heavybandet Judas Priest - og de to holder en meget munter tone seg imellom. Wahlberg stiller med langt puddelhår i anledning rollen. Manken, sier Clooney, tok en uke å gro ut, mens Wahlberg kommenterer at det skal ta ham fem minutter å omskape hvem som helst til heavyrocker. «Yeah, man,» som han uttrykker det idet han drar i parykken.

Tidligere spilte han pornostjerne i «Boogie Nights» og benytter anledningen til å slå fast at hans viktige organ i filmen var falskt.

- Men det kan hende jeg donerer det til Planet Hollywood som et minne om noen år, sier Wahlberg.

Aktiv og tv-fri

Clooney er inne i en aktiv periode, nettopp ferdig med en film av Wolfgang Petersen, også den med Wahlberg, og blir å se i Coen-brødrenes neste film.

- Da de kom med manus sa jeg ja uten å lese. De forlangte at jeg skulle se på det, og det er strålende, etter min mening. Filmen er basert på Homers «Odysseen», hvor jeg spiller Ulysses anno 1935. Jeg er veldig nøye med å velge filmer. Du må like det og gjøre suksess eller gå i baret på dine egne premisser. Det var en vanskelig balansegang først. Jeg tok rollen som «Batman» for å få lov til å spille i Steven Soderberghs «Out of Sight». Dermed slet jeg også med troverdigheten som skuespiller en stund, sier Clooney, som sa nei til 12 millioner dollar for å gjøre «Wild Wild West».

Han avsanner alle rykter om at han skal gjeste i «Akutten» igjen.

- De har ikke spurt meg, og jeg tror ikke de vil gjøre det.

Regissere vil han ikke: - Jeg trodde det, til jeg så Soderbergh. Da forsto jeg at jeg ikke har peiling.

TRE KONGER: George Clooney spiller soldaten Archie i ny fil mom Golfkrigen.