Slåss videre for kulturen

- Jeg kommer til å følge operasaken med falkeblikk, sier tidligere kulturminister Anne Enger Lahnstein - nå Senterpartiets talskvinne i kulturkomiteen.

Kulturminister Ellen Horn møter i henne en tung parlamentariker som er rede til å slåss for saker hun har gått inn for.

- Operavedtaket må bli fulgt opp etter tidsplanen. Det er det viktigste for meg, sier Lahnstein. Hun gleder seg til å samarbeide med Horn, som hun kjenner fra sin tid som statsråd.

Det er ikke vanlig at en statsråd går så fort tilbake til det saksområdet hun har bestyrt. Men Lahnstein mener hun har hatt karantenetida si i forsvarskomiteen.

- Det jeg først og fremst skal bidra til, er at kulturbudsjettet ikke blir kuttet, slik som vårt ble gjort. Jeg har hele tida ment at vi burde satse mer på kunst og kultur. Det vil jeg slåss for, sier Lahnstein som var en statsråd man hadde dyp respekt for i Kulturdepartementets stab. Hun var ikke alltid like synlig utad, men hun gjorde en fremragende jobb, ifølge kolleger.

- Utover operavedtaket og mer penger, hva blir for deg de viktigste prosjektene å kjempe videre for?

- Den store, tunge meldingen om museer, bibliotek og arkiv. Jeg er spent på om den nye regjeringen vil komme med tilleggsmelding, trekke den eller bare la den ligge.

For ikke bare nasjonalmuseene er blitt hengende etter. Museer over hele landet trenger et løft. Dertil er det vesentlig hvordan de statlige museene skal samordnes.

Det blir også spennende å se hva som skjer med utredningsarbeidet om scenekunsten. Der har Ellen Horn spesiell kompetanse, og hun må forholde seg til institusjonsteatre som ofte kommer i konflikt med frie grupper og regionteatre.

I tillegg er jeg opptatt av pressestøtten, som jeg fikk velfortjent pepper for da jeg kuttet.

harriet.eide@dagbladet.no