«Citizen Kane»

Slått ned fra tronen

Orson Welles' mesterverk fra 1941 må se seg slått på målstreken av «Paddington 2».

Publisert

Orson Welles' «Citizen Kane» (1941) har i lang tid vært regnet som en av historiens beste filmer av filmanmelderne - og følgelig av databasen Rotten Tomatoes, som samler anmeldelser og rangerer filmer etter hvorvidt anmeldelser er positive eller negative.

Siden databasens unnfangelse i 1998 har filmen hatt en perfekt «Fresh score» på 100 prosent positive anmeldelser.

Helt til nå. Databasen har nemlig børstet støv av en rimelig lunken anmeldelse fra samme år som filmen først ble vist på kino.

Dermed er «Citizen Kane» slått ned til 99 prosent, og «Paddington 2» (2017) og «The Terminator» (1984), begge med en score på 100 prosent, er offisielt bedre filmer (etter Rotten Tomatoes' kriterier).

Det skriver CNN, The New York Times, The Guardian, People, The Hollywood Reporter, og The Washington Post. For å nevne noen.

- Gysninger

«Citizen Kane» handler om livet til den fiktive aviskongen Charles Foster Kane. Hovedpersonen er angivelig løst basert på mediebaronen William Randolph Hearst, som eide en rekke aviser fra slutten av 1800-tallet og til midten av 1900-tallet.

Anmelderen, som skriver under pseudonymet Mae Tinee (trolig et ordspill på matiné, film- eller teaterforestilling tidlig på dagen) er ikke nådig i sin dom.

- Man har hørt mye om denne filmen, og jeg ser på reklamene at noen eksperter men er den er «den beste filmen som noensinne er laget». Det gjør ikke jeg.

- Den er interessant. Den er annerledes. Den er faktisk bisarr nok til å bli en museumsgjenstand. Men den ofrer enkelhet for eksentrisitet, noe som raner den for egenart og underholdningsverdi, lyder den ramsalte halvslakten.

WUNDERKIND: Orson Welles var bare 26 år gammel da han regisserte «Citizen Kane». Foto: Granger/ Rex / NTB
WUNDERKIND: Orson Welles var bare 26 år gammel da han regisserte «Citizen Kane». Foto: Granger/ Rex / NTB Vis mer

Anmeldelsen har overskriften ««Citizen Kane» imponerer ikke anmelder som beste film noensinne».

- Alt jeg vet er at den gir seeren gysninger, og jeg skulle ønske den slapp inn litt solskinn, fortsetter Tinee.

Mae Tinee er oppført som forfatteren av flere anmeldelser i avisa Chicago Tribune mellom 1920 og 1960. Ifølge CNN var personen (eller personene) bak pseudonymet heller ikke imponert over klassikere som «Lawrence of Arabia» (1962) og «Casablanca» (1942).

Film om film

Historien bak filmen - og det angivelig ikke alltid like gode forholdet mellom regissør Orson Welles og (med)manusforfatter Herman Jacob Mankiewicz - er tema for Netflix-filmen «Mank» fra 2020.

I likhet med «Citizen Kane», begeistret filmen anmelderne.

- Det er så deilig å se opplagte skuespillere og regissører lage fortellinger med intelligens og overskudd. Slik er «Mank», en Netflix-film som kanskje høres sær ut, men som er kvikk og smart og føles langt kortere enn sine to timer og femten, skrev Dagbladets anmelder, og trillet en femmer på terningen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer