Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Slått ned i København - klar for Lillehammer

Yahya Hassan, Fleming Rose og Julian Barnes til Norsk Litteraturfestival.

TIL NORGE: Den 18 år gamle danske poeten Yahya Hassam har gjort stor sukess i Danmark med sin kontroversielle debutsamling. Hans kritiske dikt har også vakt stor harme i konservative, muslimske kretser. Foto: NTB Scanpix
TIL NORGE: Den 18 år gamle danske poeten Yahya Hassam har gjort stor sukess i Danmark med sin kontroversielle debutsamling. Hans kritiske dikt har også vakt stor harme i konservative, muslimske kretser. Foto: NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Yahya Hassan kommer til Norsk Litteraturfestival 2014. Dessuten møter Bookerpris-vinneren Julian Barnes Spelemannsprisvinneren Stein Torleif Bjella på Lillehammer.

I forrige uke ble den danske poeten Yahya Hassan (18) slått ned på jernbanestasjonen i København. Neste år kommer han til Norsk Litteraturfestival på Lillehammer. Hassan er en kontroversiell og kritisk lyriker som har provosert mange i det muslimske miljøet.
Omstridt redaktør
Sist torsdag valgte politiet å avlyse et arrangement med Hassan på grunn av høy trusselrisiko. Yahya forteller om barnemishandling, kriminalitet og religiøst hykleri i konservative innvandrermiljøer.

En annen dødstruet, dansk kulturskikkelse er Fleming Rose, redaktøren som trykte Muhammed-karikaturene. Også han dukker opp på festivalen.

Den britiske forfatteren Julian Barnes har takket ja til invitasjonen fra Norsk Litteraturfestival. Barnes har vært en av de mest populære og høyest aktede, britiske forfattere de siste åra. Han har skrevet romaner, noveller, essays og krim (under pseudonymet Dan Kavanagh) og har fått en rekke litterære priser, blant dem Man Booker Prize og The European Literature Prize. Hans nyeste , «Levels of Life», er en samling memoarer over kona som døde av kreft i 2008.
Debatt-skapende
Festivalen blir avsluttet med en konsert med Stein Torleif Bjella, som er blitt berømmet for sine litterære tekster. For «Vonde visu (Oh Yeah!)» fikk han både Spellemannprisen, Prøysenprisen og Bendiksenprisen. «Heim for å døy» er hans nyeste album.

Andre forfattere som er klare for bokfesten ved Mjøsa, er dansken Kim Fupz Aakeson, norske Maria Parr og argentinske Marisol Misenta også kjent som Isol, alle tre kjent for sine barnebøker.

- Vi vil blant annet løfte fram forfattere som gjennom sin poesi og sakprosa berører, forarger og skaper debatt, sier kunstnerisk rådgiver i Norsk Litteraturfestival, Lina Undrum Mariussen.

Også Per Fuggeli, Herbgjørg Wassmo og den finske forfatteren Rosa Liksom er klare for festivalen.