KOMMENTARER

Slavenasjonen Norge

Flere karibiske stater har gått sammen og vil ha erstatning for slavetida. Kravet rettes også mot Norge. Har vi et ansvar?

VÅR FORTID: Dette gamle stikket viser det dansk-norske slavefortet Christiansborg i det som nå er Ghanas hovedstad Accra. Illustrasjon: Wikimedia Commons
VÅR FORTID: Dette gamle stikket viser det dansk-norske slavefortet Christiansborg i det som nå er Ghanas hovedstad Accra. Illustrasjon: Wikimedia Commons Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

HISTORIE ER ALLTID beretningen om det som har skjedd. Historie er også et middel for å forstå eller forandre samfunnet i dag. Nå har det dukket opp et spøkelse fra Norges fortid som lenge har ligget i fred. En komité som er oppnevnt av flere av de karibiske øystatene, arbeider for at de tidligere kolonimaktene skal betale erstatning og be om unnskyldning for slaveriet. Komiteen har engasjert et britisk advokatfirma for å forhandle med de tidligere slavestatene. Hvis forhandlingene ikke fører fram, vil saken bli tatt til Den internasjonale domstolen i Haag. Det vil utfordre det norske selvbildet. Vi snakker lite om nordmenns fortid som koloniherrer og slaveeiere.

NORGE ER TRUKKET inn fordi kongeriket Danmark-Norge var særdeles aktiv i slavehandel og plantasjedrift med slaver. Felleskongedømmet hentet slaver fra sine fort og besittelser i det som nå er Ghana, og solgte dem i Dansk Vestindia (i dag de amerikanske Jomfruøyene) og andre slaveområder. Handelen med slaver foregikk fra 1660-tallet og fram til den ble avviklet i 1803. Det var først i 1848 at alle de dansk-norske slavene ble frigitt. Slavesystemet var omfattende og lukrativt. Tallene på antall slaver som ble eksportert fra de dansk-norske besittelsene i Vest-Afrika er anslått til mellom 85000 og 120000. På det meste hadde de tre dansk-norske øyene i Karibia (St. Thomas, St. Jan og St. Croix) en slavebefolkning på 35000. De hvite utgjorde 3500 personer. Da slaveriet ble avskaffet, var ikke koloniene lenger lønnsomme. Besittelsene i dagens Ghana ble solgt i 1850 til britene, mens USA overtok øyene i Karibia i 1917.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer