- Slaver har aldri vært billigere

Krim fra Liza Marklunds redaktør.

BOKAKTUELL: Svenske Tove Alsterdal har skrevet en thriller om menneskehandel og nåtidens slaver. Nå er hun snart ferdig med bok nummer to, og klar til å skrive et nytt filmmanus sammen med skuespiller Helena Bergström.
 Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet
BOKAKTUELL: Svenske Tove Alsterdal har skrevet en thriller om menneskehandel og nåtidens slaver. Nå er hun snart ferdig med bok nummer to, og klar til å skrive et nytt filmmanus sammen med skuespiller Helena Bergström. Foto: Sveinung U. Ystad, DagbladetVis mer

(Dagbladet): - I krimbøker blir det alltid et voldsomt oppstyr når det flyter i land et lik. I virkeligheten skjer det nesten daglig uten at det får noen særlig oppmerksomhet. Det kommer an på hvem det er som flyter i land, sier Tove Alsterdal.

Forfatteren er i Norge for å lansere sin debutbok «Kvinnene på stranda», en thriller om menneskehandel og nåtidens slaver. Stadige nyhetsmeldinger om druknende båtflyktninger, vekket Alsterdals nysgjerrighet for tematikken.

- Jeg visste jo at det eksisterte, men jeg var ikke klar over at slavearbeid var så utbredt. I dag lever nærmere 27 millioner mennesker som slaver, og slaver har aldri vært billigere, sier Alsterdal.

Angår oss alle Boka fikk strålende anmeldelser i Sverige, og er allerede solgt til en rekke land. Thrilleren stiller spørsmål ved hvorvidt noen mennesker er mer verdt enn andre.
- Menneskehandel og slavearbeid er noe som indirekte angår oss alle. Vi vet ikke hvordan varene vi kjøper er produserte, og at vi kan leve så godt som vi gjør handler om at andre lever dårligere. Det fins ingen svensker som vasker toaletter lenger, sier Alsterdal.

Kvinnelige hovedpersoner Hun har i en årrekke jobbet som journalist og manusforfatter, og forteller at hun liker å tøye sjangerbegrepene. I «Kvinnene på stranda» blander hun fakta og fiksjon. Hovedpersonen i boka er en gravid scenograf på jakt etter sin forsvunne journalistektemann.

- Hovedpersonene mine er nesten alltid kvinner, men jeg skriver ikke om klassiske kvinnespørsmål. I film og litteraturklassikerne er det som regel menn som behandler livets store spørsmål, mens kvinnerollene er knyttet til utroskap og følelsesmessige relasjoner. Når jeg skriver er det kvinnene som driver handlingen.
Marklunds redaktør Thrilleren var egentlig tenkt som et filmmanus, men med handling lagt til seks ulike land, ble det rett og slett for dyrt for produsentene.

- Det var en utfordring å legge om språket. Jeg er vant til å skrive veldig korte setninger, men plutselig måtte jeg skildre hver minste tanke og detalj. Flere i bokbransjen var litt skeptiske til at handlingen i boka ikke er lagt til Sverige, de mente at folk ikke ville kjenne seg igjen, sier Alsterdal, som så langt kan vise til svært gode salgstall.

Tove Alsterdal er også redaktør for krimdronningen Liza Marklund, og forteller at hun fikk god hjelp av venninnen under arbeidet med debutboka.

- Det er helt fantastisk hvordan vi kan diskutere oss fram til ting. Vi kjenner hverandres karakterer så godt at vi vet nøyaktig hvordan de tenker og reagerer. Jeg tror vi motbeviser myten om forfatteres store ensomhet, sier Alsterdal.

Hun er snart ferdig med bok nummer to, og gjør seg klar til å skive et nytt filmmanus sammen med skuespiller Helena Bergström.