MYE MER: Joseph Bologne var så mye mer enn Mozart. Han kjempet mot slaveriet, skapte en barnemusikal og ledet fra 1792, under den franske revolusjon, det første regimentet (St. Georges-legionen) i Europa bestående av fargede. Foto: NTB Scanpix
MYE MER: Joseph Bologne var så mye mer enn Mozart. Han kjempet mot slaveriet, skapte en barnemusikal og ledet fra 1792, under den franske revolusjon, det første regimentet (St. Georges-legionen) i Europa bestående av fargede. Foto: NTB ScanpixVis mer

Slavesønnen som var større enn Mozart

USAs andre president kalte ham «Europas dyktigste mann».

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Joseph Bologne var sønn av en slave fra Senegal. I begynnelsen av september ble en nyhet presentert på Den internasjonale dansemessen i Düsseldorf: Cleveland-Havana-balletten vil fra og med 2019 tilby verden en unik klassisk ballettforestilling, nemlig «Le Chevalier, The Black Mozart».

Danserne fra Cuba og USA vil slik fortelle den utrolige historie om «den første klassiske komponisten av afrikansk opprinnelse». Han som var favoritten til dronning Marie Antoinette i Versailles. Nemlig 1770-tallets superstjerne i Frankrike: Joseph Bologne (1745–1799), også kjent som Chevalier de Saint-George.

Bologne ble født 1. juledag 1745 i den lille byen Baillif på Basse-Terre-øya i Guadeloupe, Karibia. Moren var den 17 år gamle skjønnheten Anne Nanon. Hun hadde familie fra Senegal og var slave på øya, faren var den rike plantasjeeieren. Da Bologne var sju år gammel, ble han sendt til Paris – to år senere kom moren etter. Og i den verdensledende metropolen fikk han den fornemste utdanning innenfor dans, fekting og fiolinspilling.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn