LEGGER NED: Slayer er ute på sin siste reise. Her er gitarist Gary Holt og vokalist/bassist Tom Araya under en konsert i Wien tidligere i år. Foto: HERBERT NEUBAUER / APA / AFP
LEGGER NED: Slayer er ute på sin siste reise. Her er gitarist Gary Holt og vokalist/bassist Tom Araya under en konsert i Wien tidligere i år. Foto: HERBERT NEUBAUER / APA / AFPVis mer

Slayer til Tons of Rock

Slayer for siste gang i Norge

I juni spiller thrash-ikonene på Tons of Rock.

Tidligere i år ble det kjent at det ikoniske thrash-bandet Slayer legger inn årene etter en siste verdensturné.

Runden som kort og godt har fått navnet «Final World Tour», stikker nesa innom Norge en siste gang 28. juni neste sommer. Da blir Huntington Park-kvartetten å se på Tons of Rock, som etter fem år på Fredriksten Festning i Halden har flyttet til Ekebergsletta i Oslo.

- Da vi startet Tons of Rock var Slayer det første bandet vi ønsket oss. Jeg måtte klype meg i armen da vi presenterte dem som headliner første året. At vi nå 6 år senere skal gjøre den siste Slayer-konserten på norsk jord er helt uvirkelig, melder en entusiastisk festivalsjef, Jarle Kvåle.

Kontroverser

Bandet som ble startet i Los Angeles i 1981 har sammen med Metallica, Megadeth og Anthrax blitt regnet som en av De fire store innen thrash-metal. Det har gitt både millionsalg og Grammy-statuett.

Gjennom sin snart 40 år lange karriere har det heller ikke skortet på kontroverser. Slayers favoritt-temaer når de har skrevet sanger har stort sett kretset rundt krig, massemordere og det okkulte. Ikke minst skapte låta «Angel of Death», om den beryktede nazi-fysikeren Josef Mengele, furore da den kom i 1986.

Plata hvor «Angel of Death» er hjemmehørende, «Reign in Blood», blir av mange regnet som en av de mest innflytelsesrike metal-platene som er gitt ut. Rolling Stone har blant annet kåret den til den sjette viktigste hardrock-platen noensinne.

Motbør og tragedier

De siste årene har Slayer møtt mye motgang. I 2013 døde bandets gitarist og låtskriver Jeff Hanneman som følge av leversvikt, samme året fikk også bandets mangeårige trommeslager, Dave Lombardo, sparken.

Til tross for motbør og tragedier har Slayer både gitt ut plate og turnert aktivt de siste årene. Sist sett i Oslo Spektrum i forrige uke.

Men nå er det altså ugjenkallelig slutt.

I et intervju med Loudwire i 2016 uttalte bandets bassist og sanger, Tom Araya, at tiden var moden for å trekke seg tilbake.

- Når du har holdt på i 35 år er det på tide å pensjonere seg. Det er et karrieresteg i seg selv. Jeg er takknemlig for at vi har fått lov til å holde på så lenge.

Siste sjanse til å se de feirede thrash-kongene blir på Ekebergsletta sammen med blant andre Kiss, som også har annonsert at de gir seg etter endt turné, Def Leppard, Volbeat og Gluecifer.