Anmeldelse: Sarah Hambro, Bieffekten

Sleivete om det trendy bielivet

Mange kuriøse fakta i en bok som skjemmes av tilfeldigheter, språklig slurv og sleivete muntligheter.

TRENDY: Honningbien er trendy for tida, og nå har Dagens Næringsliv-journalist Sarah Hambro skrevet bok om dennes liv og historie. Foto: NTB SCANPIX / SHUTTERSTOCK
TRENDY: Honningbien er trendy for tida, og nå har Dagens Næringsliv-journalist Sarah Hambro skrevet bok om dennes liv og historie. Foto: NTB SCANPIX / SHUTTERSTOCK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

«Om biene dør ut, har menneskene bare fire år igjen å leve.»

Dette sitatet av Albert Einstein har vært hyppig brukt siden Maja Lunde kom med den internasjonale suksessen «Bienes historie» i 2015. Året før gjorde britiske Laline Paull suksess med fantasy-dystopien «Biene». Siden det har interessen for bienes liv – og frykten for deres utryddelse – nærmest blitt en het trend. Noe som også speiles i en rekke faktabøker, blant annet den solide «Bienes liv» (2018) av forfatter og birøkter Trond Vidar Vedum.

Også DN-journalist Sarah Hambro er bitt av biebasillen. «Bieeffekten» er en lettere faktabok, mer over coffee table sjangeren, med sine lekre illustrasjoner, faktabokser og muntlige språk.

Bienes innfløkte dans

Blant de mer 20 000 bieartene som finnes, har Hambro valgt seg ut honningbien, og hun åpner med fortellingen om det korte intense bielivet: Om den mektige dronningen, som i løpet av livet får seg en eller to turer ut i friluft, der hun fylles med rundt seks millioner sædceller. Om dronene med sine enorme øyne og penis istedenfor brodd, hvis eneste lodd i livet er å befrukte den mektige dronningen. Og om de flittige arbeidsbiene, som kan fly opptil 10 kilometer for å finne nektar. Det må mye til. Bak én kilo honning trengs nektar fra fire millioner blomster.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer