Sleivspark

I grenselandet mellom fotballgalskap og poesinnssykdom har Dagblad-journalist Tom Stalsberg begått en gjennombruddshissig diktsamling om Manchester United - på nynorsk.

Fotball-litteraturen er ikke lenger hva den var, og etter Nick Hornbys banebrytende fotballkultklassiker «Tribunefeber» vil den aldri bli det samme, heller.

Norsk Ukeblad

- Etter å ha lest «Tribunefeber» skjønte jeg at jeg kunne sette mitt eget lille avvik i system. Det er jo ikke helt normalt å sitte på Eidsvoll og være desperat opptatt av et fotball-lag i Nord-England, sier den skriveføre fotballidioten, som begynte å lage små snutter og dikt om sine engelske helter for 20 år siden.

Ragnar Hovland har gitt Stalsbergs bokmålske sleivspark nynorsk språkdrakt nr. 10, og «United - lyriske feilpasningar frå ein raud djevel» skal også oversettes til engelsk.

I går møtte Stalsberg Manchester United på trening, og både Beckham, Ole Gunnar og resten av stjernene fikk hvert sitt eksemplar.

George er Best

Men George er fortsatt Best. Ikke engang møtet med Eric Cantona - Frankrikes største filosof, ifølge forfatteren selv - kan måle seg med den gamle legenden. Forfatteren møtte den franske stjernespissen første gang da han våget seg inn på hjemmebanen Old Trafford i fjor. Da spilte United mot Newcastle og Solskjaer fikk rødt kort. Det ble det dikt av.

- Vi kulturjournalister er vel mer nyanserte enn at vi bare leser bøker. Jeg liker å slå vegg med poesien når jeg skriver, forklarer fotballpoeten, som avslutter sin lyriske debut med disse to ordene: «Punktum. Europacupfinale.»

POESI PÅ SIDELINJA: Dagbladjournalist Tom Stalsberg skrev sitt første dikt om Manchester United i 13-års-alderen.