Slekt skal følge.com

Han døde før jeg ble voksen nok til helt å fatte hvilket skattkammer av historier og livserfaring han var. Likevel husker jeg bestefaren min som en evig inspirasjonskilde og en trygg hand som leide meg rundt i et Oslo han hadde vokst opp i, og som for meg ble både indianerland, villmark, savanne og steppe; sjørøverøy, skipsdekk og isøde når han fortalte. Han var en bestefar som til tross for tung jobb og sviktende helse hadde tid og ork til å ta med en vitebegjærlig pjokk til virkelige steder som Bislett og Ullevaal Stadion, Vika og kaiene, parkene og museene, han var - som det heter på moderne såpenorsk a lotta fun to be with.

  • Blir jeg det, om jeg noensinne skulle bli bestefar? Det slår meg at jeg antakelig tilhører en besteforeldregenerasjon som heller vil ta med barnebarna på internettur enn vise dem høyblokkene og lagerbygningene som nå fyller fordums «leke- og rekreasjonsarealer» fra 50-årene. Heller enn et «der det parkeringshuset ligger spilte farfar slåball», vil min og kommende generasjoner si «kom, så skal bestefar vise deg en webside der han lekte en gang» og «kom, så skal vi se om vi kan finne det chatterommet der bestemor og bestefar møtte hverandre første gang» - det skal jaggu bli fint. Tenk å få dra på dotcom-tur med dem som skal overta den vidunderlige verdenen vi har skapt, vise dem levende bilder av trær og dyr, kanskje slå opp telt på datarommet og få opp et bål på skjermen slik at vi kan late som om vi steker pølser - det blir stas. Med lompe og sennep.
  • Høres det utviklingspessimistisk og teknologivegrete ut? Det er ikke sånn ment, og dessuten er det ikke sikkert at det blir så ille. Kanskje oppstår ikke problemet i det hele tatt, fordi bestefar og bestemor har det så travelt med å realisere seg selv til langt inn i alderdommen at de ikke rekker å treffe barnebarna før barnebarna er gamle nok til å trille bestemor og bestefar rundt i dertil egnede anretninger med påmontert mobiltelefon, DVD-spiller og skjerm, parabolantenne, PC og flaskeholder som rommer den daglige rødvinen til hjertebruk.
  • Men da kan generasjonskløften ha blitt drøy å hoppe over, og særlig for dem som har gått satsbeina av seg gjennom et langt, jagende liv.