Slektenes forfall og død

KNUDSTRUP, DANMARK (Dagbladet): «I virkeligheten kan en mor kun lære sine døtre en eneste ting: Hvad man skal bruke en mand til,» heter det i Suzanne Brøggers nye roman, men samtidig er det nettopp dette kvinnene i romanen ikke kan finne ut av. De ender i en giftig østrogensuppe, blottet for menn, mens slekta dør ut med århundret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Om en måned kommer Suzanne Brøggers siste roman, «Jadekatten», ut på norsk. Den topper bestselgerlistene i Danmark og er en annerledes Brøgger-roman, selv om temaer kjennes igjen fra tidligere bøker. «Jadekatten» er en slektshistorie, en slags århundrets intimhistorie sett gjennom en dansk-jødisk familie.

Vi møtte Suzanne Brøgger på hjemmebane, en nedlagt skole som er omgjort til en flott bolig ute på det sjællandske bondelandet. Desemberyr i en skumringstime lå som slør over landsbyidyllen, hvorfra Brøgger har sendt ut en dødsattest over slektenes liv og levnet. Det er et voldsomt og voluminøst dokument, intenst, og mot slutten nesten som et bibelsk ve-rop!

- Jo, det er en historie om slektenes endelikt, sier hun, - men ikke nødvendigvis familiens. Folk forelsker seg stadig vekk og kan ikke stoppe med å få barn. Familien er imidlertid svært sårbar, som tappet for innhold og som om vi allerede har avskaffet den i våre hoder. Når rockerne har slått til, sier vi gjerne at samfunnet må gjøre noe, vi sier ikke at deres tante, eller onkel Theodor må gjøre noe.

- En onkel Theodor som de ikke kjenner?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer