DEBATT

Debatt: Kina

Slektninger sier at fangene som kommer ut er «skinn og bein»

Over en million mennesker er nå i fangeleirer i Xinjiang. Det tjener Norge gode penger på.

Fangeleir: En av mange fangeleire i Xinjiang-regionen. Foto: AP / NTB scanpix
Fangeleir: En av mange fangeleire i Xinjiang-regionen. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Over en million mennesker er nå i fangeleirer i Xinjiang, ifølge FN. Alle er fra etniske minoriteter. De som er sluppet ut blir sendt direkte til fabrikker hvor de får utbetalt 350 kroner i måneden (omtrent 1/10 av gjennomsnittet for fabrikkarbeidere i Kina). De forteller at dette likevel er bedre enn alternativet – å bli sendt tilbake til leirene.

Slektninger sier at de som kommer ut er «skinn og bein». Nesten ingen er villige til å snakke, fordi de da hevder at de vil bli internert igjen (og det samme vil skje med deres nærmeste). Human Rights Watch skriver at flere av de internerte er barn, og andre er over 70. BBC forteller om tortur og en «nesten komplett overvåkningsstat i Xinjiang».

Norge tjener godt på dette. To av selskapene oljefondet har investert hundrevis av millioner i – sammen med kinesiske myndigheter – fikk i 2017 offentlige kontrakter i Xinjiang verdt minst 9 milliarder kroner, slik Aftenposten nylig rapporterte. Man spør seg nå om investeringer i disse teknologiselskapene, Hikvision og Dahua, er brudd på retningslinjer for oljefondet, og om vi bør selge oss ut.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer