Slem og snill

Her er årets julegave for små sjørøvere landet rundt.

FILM: Kaptein Sabeltann har siden han ble skapt av Terje Formoe for snart femten år siden, vært en durabelig suksess på teater og på cd, i bøker og i leketøysbutikker. 2. juledag fortøyer han skuta «Den sorte dame» på intet mindre enn 70 kinoer i hele kongeriket.

Historien bør ikke overraske de mange som allerede har mønstret på Sabeltann-galeien: Det handler om mystiske skatter, sleske skurker - og et par barn med behov for å bli tatt på alvor av de voksne.

Det fine med historien er at den er sett fra barnas ståsted. Det fine med figuren Sabeltann er at han ikke er svart- hvit, han er både slem og snill - og akkurat passe skremmende. Filmen fikser dette fint, regissør Bergqvist og manusforfatterne Arthur Johansen og David Regal har funnet balansen. Så vi kan allerede slå fast at dette garantert blir en hit blant kjernepublikummet.

Mangler rytme

Hvis jeg skal være litt mer analytisk: Filmen mangler rytme. Den kommer greit i gang, og det er massevis av dramatiske høydepunkter, men flyten er ikke der. Ferden framover går på humpete vei - eller rettere sagt: i krapp sjø.

Utseendemessig er filmen flatere enn vi er blitt vant til fra de teknisk imponerende produksjonene fra Disney og co. Men når vi vet at budsjettet her bare utgjør en brøkdel av det som skytes inn når hæren av animatører setter seg foran tegnebrettene i Hollywood, blir det like fullt ganske imponerende.

Rutinerte skuespillere

Figurene kunne vært mer sjarmerende, men animasjonen er slett ikke dårlig. Musikken signert Trond Bjerknæs er storslått og med på å gjøre filmen større enn den faktisk er. Sangene, som burde være velkjente for mange, er sømløst flettet inn. I tillegg til Terje Formoe sjøl, selvskreven og velkjent overspillende i tittelrollen, bidrar flere av landets mest rutinerte skuespillere med stemmer.

Helge Jordal gjør seg bra som kjeltringen Glade Gorm, en karakter ikke så ulik John Silver, som han ga stemme til i Disneys «Sjørøverplaneten» i fjor vinter.

Regissør Bergqvist & co. drømmer om internasjonal suksess. Det hadde vært moro, men jeg tror dette først og fremst blir en hjemmeseier. Det er heller ikke å forakte.

«Kaptein Sabeltann» har førpremiere i Oslo søndag 21. og mandag 22. desember. Ordinær kinopremiere er 2. juledag.