STRIDENS KJERNE Dette er forsida på tidsskriftet Document som vekker debatt.
STRIDENS KJERNE Dette er forsida på tidsskriftet Document som vekker debatt.Vis mer

Slem reaksjon?

Hans Rustad gjemmer seg feigt bak satire.

Debattinnlegg

En god satire skjerper samfunnsdebatten, skjerper vår egen selvforståelse og setter fingeren på viktige trekk i samfunnet. En ondsinnet satire som sparker nedover, spiller på gamle rasestereotypier, løgner og konspirasjonsteorier, bidrar til det motsatte. Det beste og mest grusomme eksemplet på dette var der Stürmer, de tyske nazisters antisemittiske flaggskip. Bladets redaktør ble etter krigen dømt til døden for sin rolle som pådriver i jødeutryddelsene.

Når Hans Rustad i Document spiller på de samme stereotypiene og bruker det samme billedspråket gjemmer han seg feigt bak at det er satire, og later som om han dermed intet ansvar har for hva han faktisk sprer og hvilken tradisjon han skriver seg inn i. Vel, ham om det.

I Rustads selvrettferdige og dystopiske hjørne av verden har han nemlig intet ansvar. Det er alle andre som har skylden for at han ikke vet å te seg i det offentlige rom. «Hvis folk som Vepsen.org, Radikalportal.no, Antirasistisk senters Shoaib Sultanog Minotenks Linda Alzaghari får holde på, blir reaksjonen slem», skriver Rustad.

Det er all grunn til å merke seg at en mann som bruker der Stürmers billedspråk truer med slemme reaksjoner hvis hans motstandere «får holde på». Hvilke midler mener Rustad det er greit å bruke for å hindre andre i å kritisere ham? Hva mener han er slemt nok?

Barnemorderen fra Utøya ønsket seg en papirutgave av Document. Hans Rustad synes villig til å gi ham det bladet han ønsket seg. Så får vi bare håpe at ikke en annen av Rustads lesere tar tolkningen av de varslede slemme reaksjoner i egne hender.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.