Slem skilpadde

Småsøt barnefilm om det å bli usynlig storebror.

FILM: Akkurat idet sommerferien ser som mest lovende ut, får førsteklassingen Håkan Bråkan en lillesøster. For det første hadde han forventet en kul lillebror; for det andre er han plutselig blitt usynlig for omgivelsene.

Lille Axel Skogberg, som lesper mellom de helt nye fortennene, gjør en flott innsats som Håkan Bråkan i denne filmatiseringen av Anders Jacobsson og Sören Olssons bøker om Sune.

Håkan, som denne gangen er hovedperson, er Sunes lillebror. Nå blir han storebror med store sinnsbevegelser.

Ikke bare blir han «usynlig» for mor og far; han er også overbevist om at de vil selge ham til barnebutikken. Nå har de jo fire barn og så trangt om plassen at de prøver å bygge om garasjen til barneværelse. Gjett hvem som sikkert skal sove i mørket der!

Så kommer skilpadden Josef inn i Håkans liv. Den har omtrent samme funksjon som Karlsson for Lillebror i Astrid Lindgrens univers. Bare Håkan kan høre at Josef kan snakke; den er skikkelig frekk og lurer Håkan til å tenke stygge tanker og gjøre slemme ting.

Animasjonen er overbevisende utført, men Josef er så lite sympatisk at det kan være vanskelig å forstå at Håkan hører på ham. Voksenfigurene er derimot så utagerende klossete og hjelpeløse at barn sikkert vil nikke gjenkjennende. Dramatiserte episoder av Håkans forestillinger -   om hvordan barn blir unnfanget, om livet i gamle dager osv. -   fungerer også bra.