Slentrende

Slentrende og i enhver forstand snakkesalig norsk dobbeltdebut. Hva om en skøyteløper av Johann Olav Koss' kaliber hadde avlagt positiv dopingtest like før Lillehammer-OL? Og hva om resultatet var blitt holdt skjult for alle, inntil en nysgjerrig og blakk frilansreporter snublet over saken?

Dette er utgangspunktet for mysteriet i romanen «Hillman Hunter», tittelen både på et kjent (og morsomt) radioprogram i NRK, en fordums bilmodell og en relativt lurvete journalist i 90-tallets Oslo. Boka, som er skrevet av to menn med solid norsk mediebakgrunn, blander fiksjon og virkelighet på samme måte som en del andre nøkkelromaner fra nyere tid, med Torgrim Eggens «Den nye Dylan» som det fremste eksemplet.

Tidsbilde

Mysteriet griper tak i norsk nasjonalstolthet der det svir mest, men blir litt rotete og preget av forserte krumspring når forfatterne tvinges til å løse det. Fortellingen er kanskje mer interessant som en bluesfylt, for ikke å si bakfull «film» fra 90-tallets lurvete Halvbohem-Oslo, i perioder like mye i slekt med bøker som Arne Garborgs «Trætte Mænd» eller Sigurd Hoels «Sesam Sesam» som av forfatternes krimidoler, trolig humoristiske thrillermestere som Carl Hiassen, Joe R. Lansdale eller Kinky Friedman.

Krevende

Boka er et underholdende og slentrende tidsbilde, full av populærkulturelle referanser til musikk, bøker og film til glede for likesinnede.

Oslo-tonen og diverse bykulisser er treffende skildret, selv om snakkesaligheten iblant blir trettende. Såkalte dagligdagse dialoger trenger i høyeste grad presisjon for å fungere som skrift. Men noen ganger er det ålreit, og noen ganger lykkes også de mange forsøkene på chandlerske metaforer. Problemet er at denne formen er så pass krevende at det blir veldig synlig når de ikke lykkes, for å si det slik.

# Fredrik Wandrup

fredrik.wandrup@dagbladet.no

#

NRK-DOLDISER: Bjørnar Pedersen («Herreavdelingen», «Hillman Hunter» m.m.) og Egil Birkeland («Irma 1000», «Åpen Post» osv.) trer fram som kjendiser i Bok-Norge. # Foto: JEANETTE LANDFALD

BOK Bjørnar Pedersen & Egil Birkeland:

«Hillman Hunter»

Aschehoug

Slentrende og i enhver forstand snakkesalig norsk dobbeltdebut.