Slesk helt

Thriller om gamle krigshemmeligheter

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

BOK: Krigens hemmeligheter slutter aldri å lokke spenningsforfattere, denne gangen handler det om rikskommissær Josef Terbovens hemmelige angiverliste. Personene som sto på listen er villige til å gå langt for å holde den stygge hemmeligheten skjult - selv 60 år etter, når Eirik Wekres usympatiske helt er på sporet.

Seiglivet myte

Lista til Terboven er visstnok en seiglivet myte som aldri har blitt verken bekreftet eller avkreftet, typisk idémat for spenningsforfattere. Det er hva Eirik Wekre har spunnet videre på, i en thriller som tar litt for hardt i til å bli helt troverdig. Her er et persongalleri som omfatter perverse bankdirektører, gamle skipsredere, brutale livvakter, en leiemorder, grenseloser, en sinnsforvirret arving og en arbeidsløs tekstforfatter - alt i et skikkelig lappeteppe av en historie som henger sånn noenlunde sammen. Men verst av alle er hovedpersonen.

Usympatisk

Wekre debuterte i fjor med den ikke helt vellykkede golf-thrilleren «Spill uten regler», og han har dessverre beholdt en av hovedpersonene derfra i «Terbovens liste». Journalist Kjell Grønningen er sannsynligvis norsk samtidskrims mest usympatiske «helt» - han er selvopptatt, arrogant, bedrevitende og fullstendig uten empati. Det er med andre ord ingen overraskelse at kona har kastet ham ut og at han fikk sparken i Kragerø Blad Vestmar (SKUP-pris til tross). Og nå prøver Grønningen seg som en slags privatetterforsker i hovedstaden.

Forsvunnet

Hans første oppdrag går ut på å finne den forsvunne Pål Hermansen, eksmannen til reklameguruen Kate Faye, som vil ha bidragene sine. Det fører ham (uten at han vet det) inn i den farlige jakten på Terbovens liste, men veien dit går gjennom en del klisjébefengte kapitler, hvor forfatteren tydelig strever med å både få handlingen i gang og presset inn på rett spor. For leseren blir det en ganske anstrengt opplevelse, og selv om handlingen etter hvert tar seg opp i både troverdighet og spenning, så er dette ikke ei bok som lever opp til forventningene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer