Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Slett ikke verst

Brukbar filmatisering av Tove Janssons klassiker.

FILM: -  Jo, verdensrommet er uendelig. -  Men...-  Tenk hvis verdensrommet stoppet, for eksempel ved en gigantisk vegg...-  Ja?-  Hva ville da være bak den veggen? Verdensrommet er uendelig. Det er ikke noe du trenger å forstå, men bare akseptere.Mange av oss er blitt møtt med liknende forklaringer når vi som barn begynner å stille de store, eksistensielle spørsmålene. Noen blir skremt, andre finner det utrolig spennende. Heldigvis fins det forfattere som tar barn på alvor. Som ikke dikker og duller. Som Tove Jansson (1914 - 2001). Nå er filmatiseringen av «Kometen kommer» her - en slags katastrofefilm for de minste.Etter å ha blitt beilet og fristet i flere tiår, ga den finske forfatteren til slutt et japansk animasjonstudio lov til å lage en tv-versjon av Mummibøkene. Det kunne gått verre, selv om den japanske serien iblant beveger seg ganske langt bort fra utspringet.

I Janssons fotspor

Denne filmen, laget av de samme folka, er nærmere Jansson. Den følger historien nesten i detalj, og har klart å beholde mye av stemningen - som i likhet med flere av de andre bøkene nok appellerer like mye til voksne som til barn. Jansson skrev «Kometen kommer» i 1946 (en bearbeidet utgave kom i 1968), og var tydelig preget av post-Hiroshima tidsånden som hersket. Den idylliske Mummidalen er truet av en diger komet. Himmelen blir rød, bakken dekket av sot, havet forsvinner, tornadoer herjer. En mørk og stormfull natt banker filosofen Bisamrotta på døra med følgende budskap: Verdens ende er nær.

Alt ender godt

Mummitrollet, My og Sniff legger i vei til et observatorium i håp om å få svar og trøst. Underveis møter de Snusmumrikken, Snorken, Hemulen og Snorkfrøkenen, skikkelser som seinere ble sentrale i Janssons univers. De opplever også massevis av dramatikk, og må ta opp kampen med alt fra kjempeblekkspruter til kjøttetende planter.Men småbarnsforeldre må ikke la seg lure av den dystre tematikken og alle actionelementene jeg beskriver her. Dette er tross alt en barnefilm, og de enorme farene blir langt på vei bagatellisert på beste Mummimamma-vis. Sagt på en annen måte, det går bra til slutt. Animasjonen er ikke veldig avansert, de søtladne balladene føles forstyrrende. På plussiden må nevnes den norske dubbingen og den effektive regien. Her er det ikke mye unødvendig utenomsnakk. Boka er bedre, jo da, men dette er slett ikke verst underholdning for barn med følge.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling