Slett om Verdensbanken

«SAPRIN-rapportens kategoriske pessimistiske bilde er det ikke grunnlag for.»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Verdensbankens motstandere har i den senere tid ofte vist til en rapport fra SAPRIN-nettverket, utgitt i april. Jeg har lest rapportens kapittel om handelsliberaliseringen i syv land på 1980- og 1990-tallet, og har sjelden vært borti en så manipulerende og direkte feilaktig fremstilling.

Kapitlet er vanskelig å forholde seg til, blant annet fordi data sjelden gjengis som lengre tidsserier, men ofte fra utvalgte, men utypiske år. Data fra de senere år er som regel utelatt. Verre er det at det ikke oppgis referanser, slik at opplysningene kan gås etter i sømmene. Det finnes bare en eneste referanse, en tabell fra Verdensbankens World Development Report 2000- 01, som utgir seg for å vise import og eksport av industrivarer fra de syv landene i 1998. Denne referansen er attpåtil forfalsket! For Mexico og Filippinene, som har hatt en enorm eksportøkning, vises eksporttallene fra 1990 som prosent av BNP i 1999. Dermed «bevises» det at disse to landene har et enormt handelsunderskudd. De korrekte tallene fra World Development Report viser imidlertid at Filippinenes industrieksport i 1998 var 29,4 milliarder dollar, ikke 8,1 milliarder. Mexicos eksport var 117,5 milliarder dollar, ikke 40,7 milliarder.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer