Slettemark gir bort bilde til Hizbollah i dag

Kunstneren sammenlikner Hizbollah med den norske motstandsbevegelsen.

(Dagbladet.no): Helt siden sin debut med Vietnam-collagen i 1965 har Kjartan Slettemark vært en kunstner som har virket provoserende på mange.

I dag gir han bort bildeserien HizbOLAgutt til Hizbollah-ledelsen. 74-åringen sammenlikner ifølge NRKs kulturnytt organisasjonen med motstandsbevegelsen under krigen, og sier han selv var Olagutt som barn.

I ett av bildene har han manipulert inn sine egne ansiktstrekk inn i et portrett av Hizbollah-lederen Hassan Nasrallah.

- Ingen terrororganisasjon

- Da jeg så dette ordet Hizbollah, så jeg «ola» i navnet og koblet det til «Olagutt». Så det er navnet på dette bildet, der jeg har identifisert meg selv, brukt mitt ansikt og forsøkt å gi mitt ansikt et så positivt og kraftfullt uttrykk som mulig, med Nasrallahs skjegg og utseende. Det finnes et libanesisk tegn der som betyr «guds kriger», og slik føler jeg at det var i Norge med olaguttene. Olaguttene var guds krigere, det var ingen som tvilte på det, sier Slettemark til NRK.

Hizbollah ble stiftet på begynnelsen av 80-tallet for å kjempe for å få Israel til å avslutte okkupasjonen av Sør-Libanon.

I dag er det et politisk parti som også er representert i parlamentet, men bevegelsen står fortsatt på terroristlista til blant annet USA og Storbritannia.

De var med i regjeringen etter valget i 2005, men trakk seg i november 2006 etter at et krav om nyvalg og større makt for islamistene ikke fikk gjennomslag.

- Det er vel like mye terrorister på andre siden. Jeg tenker på at jeg vil gi min støtte til den motstandsbevegelsen som er der, og som jeg har opplevd i Norge, sier Slettemark til NRK.

Overleveres i dag

Sykepleier Venke Aaretun vil overlevere bildene til Hizbollah i formiddag.

Hun tolker bildene som positive til organisasjonen, men er spent på hvordan de selv vil reagere.

- Jeg er litt spent på reaksjonen. Jeg skal forsøke å forklare hva den norske kunstneren har sagt. At det er en hyllest.

Bildene henger for tiden også i Galleri Pingvin i Oslo.

EN HYLLEST: HizbOLAgutt-serien gis bort i dag i Libanon.
MANIPULERT: I ett av bildene har han manipulert inn sitt eget ansikt.