LEDER

Slik avfeies tortur og død

Ansvaret for at to døde må undersøkes.

MÅ GRANSKE: Sylvi Listhaug
MÅ GRANSKE: Sylvi Listhaug Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Trass i tydelige advarsler om fare, fikk de to tsjetsjenerne Apti Nazjujev og Umar Bilemkhanov avslag på sine asylsøknader og måtte ut av Norge. Helsingforskomiteen og den russiske menneskerettsorganisasjonen Memorial sier de har bevis for at de to ble torturert og drept av myndighetene i Tsjetsjenia.

Under behandlingen av asylsøknadene advarte de to organisasjonene kraftig mot hva som kunne bli konsekvensene ved avslag. Nå kjenner vi fasiten. I mai 2013 ble Apti Nazjujev funnet drept og torturert i en elv i Tsjetsjenia. Han hadde uttrukne tenner og negler, knust hodeskalle, knuste kneskåler og dype stikksår.

Ulam Bilemkhanov ble tvangssendt til Tsjetsjenia, arrestert av myndighetene der, torturert med elektriske kabler og deretter meldt død. Liket er aldri utlevert.

Det er avisa Ny Tid som legger fram denne beretningen i hele sin bredde. Begge de døde var politiske motstandere av regimet i hjemlandet. Sakene deres ble behandlet av Utlendingsdirektoratet, Utlendingsnemda og i rettsapparatet helt opp til Høyesterett.

På hvert trinn ble det lagt fram sterke og individuelt begrunnede advarsler mot retur. Men ingen instans fattet tilstrekkelig tiltro til advarslene fra asylsøkerne, Helsingforskomiteen og Memorial. Det reiser et svært ubehagelig spørsmål: Har norske myndigheter et ansvar for at de to asylsøkerne ble torturert og drept?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer