LEDER

Slik avfeies tortur og død

Ansvaret for at to døde må undersøkes.

MÅ GRANSKE: Sylvi Listhaug
MÅ GRANSKE: Sylvi Listhaug Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Trass i tydelige advarsler om fare, fikk de to tsjetsjenerne Apti Nazjujev og Umar Bilemkhanov avslag på sine asylsøknader og måtte ut av Norge. Helsingforskomiteen og den russiske menneskerettsorganisasjonen Memorial sier de har bevis for at de to ble torturert og drept av myndighetene i Tsjetsjenia.

Under behandlingen av asylsøknadene advarte de to organisasjonene kraftig mot hva som kunne bli konsekvensene ved avslag. Nå kjenner vi fasiten. I mai 2013 ble Apti Nazjujev funnet drept og torturert i en elv i Tsjetsjenia. Han hadde uttrukne tenner og negler, knust hodeskalle, knuste kneskåler og dype stikksår.

Ulam Bilemkhanov ble tvangssendt til Tsjetsjenia, arrestert av myndighetene der, torturert med elektriske kabler og deretter meldt død. Liket er aldri utlevert.

Det er avisa Ny Tid som legger fram denne beretningen i hele sin bredde. Begge de døde var politiske motstandere av regimet i hjemlandet. Sakene deres ble behandlet av Utlendingsdirektoratet, Utlendingsnemda og i rettsapparatet helt opp til Høyesterett.

På hvert trinn ble det lagt fram sterke og individuelt begrunnede advarsler mot retur. Men ingen instans fattet tilstrekkelig tiltro til advarslene fra asylsøkerne, Helsingforskomiteen og Memorial. Det reiser et svært ubehagelig spørsmål: Har norske myndigheter et ansvar for at de to asylsøkerne ble torturert og drept?

Hva sier myndighetene selv? Det er påfallende hvordan toppene i systemet forholder seg tause. Venstrepolitikeren Abid Raja var leder for klagenemnda som bestemte at Nazjujev ikke skulle få asyl, og som la til grunn at han var trygg ved retur.

Ifølge Ny Tid vil Raja ikke stille til intervju om dette. Det er nokså ulikt Raja som ellers kan lukte en mikrofon på svært lang avstand.

Den som vitterlig har uttalt seg, er seksjonsleder Torgeir Tofte Jørgensen i Utlendingsnemda (UNE). Han sier vurderingene som førte til retur var «både gode og riktige». Han antyder at de to asylsøkerne selv tok avgjørelser som kan ha ført til den tragiske utgangen på saken. Dette avvises bestemt av de dødes jurister og andre støttespillere.

Advarsler om at retur kan få alvorlige konsekvenser, er ikke noe nytt i asylsaker. Her foreligger en sak der det er godt dokumentert at asylsøkerne ble torturert og drept etter at norske myndigheter ignorerte informerte advarsler og vendte tommelen ned.

At Utlendingsnemda ikke ser noen problemer, er grotesk. Viktigst nå er at regjeringen ved statsråd Sylvi Listhaug finner ut hva som gikk galt, og hva vi kan lære av det.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer