Icarus på Netflix

Slik avslørte Bryan en av tidenes største dopingskandaler i idretten. Det var helt tilfeldig

Filmskaper Bryan Fogel var på rett sted til rett tid.

SKANDALE: I Netflix' dokumentar «Icarus» er Bryan Fogels plan å vise hvor lett det er å slippe unna med doping i idrett. Han ender opp med å avsløre en nasjonal dopingskandale. Video. Netflix Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): I 2014 satte Bryan Fogel seg et mål: Han skulle vise hvor lett det var å lure antidoping-systemet i idretten.

Ideen var inspirert av Lance Armstrongs doping-avsløring året før, skriver The Atlantic. Det irriterte sykkelentusiasten Fogel at noen som Armstrong kunne lure systemet i så mange år, og ikke bli oppdaget i en eneste doping-test.

- Opprinnelig var ideen min å bevise at systemet som skulle teste atleter for doping var tull, sier filmskaperen selv i «Icarus».

Gjennom arbeidet med dokumentaren endte Fogel opp med å gjøre en av de største doping-avsløringene i idretten noensinne.

Russisk bekjentskap

I startfasen av innspillinga samarbeidet Fogel med ernæringsrådgivere og trenere, og ble også kjent med en russisk forsker ved navn Grigorij Rodtsjenkov, som skulle hjelpe ham med selve doping-prosessen.

Bekjentskapet med Rodtsjenkov skulle bli et vendepunkt for Fogel og «Icarus».

Russeren var nemlig labsjef for det antidoping-laboratoriet i Moskva, som skulle sikre at de russiske idrettsutøverne var rene under vinter-OL i Sotsji i 2014. Som det seinere kom fram, drev Rodtsjenkov og resten av antidopingbyrået med det stikk motsatte.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer