Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Icarus på Netflix

Slik avslørte Bryan en av tidenes største dopingskandaler i idretten. Det var helt tilfeldig

Filmskaper Bryan Fogel var på rett sted til rett tid.

SKANDALE: I Netflix' dokumentar «Icarus» er Bryan Fogels plan å vise hvor lett det er å slippe unna med doping i idrett. Han ender opp med å avsløre en nasjonal dopingskandale. Video. Netflix Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I 2014 satte Bryan Fogel seg et mål: Han skulle vise hvor lett det var å lure antidoping-systemet i idretten.

Ideen var inspirert av Lance Armstrongs doping-avsløring året før, skriver The Atlantic. Det irriterte sykkelentusiasten Fogel at noen som Armstrong kunne lure systemet i så mange år, og ikke bli oppdaget i en eneste doping-test.

- Opprinnelig var ideen min å bevise at systemet som skulle teste atleter for doping var tull, sier filmskaperen selv i «Icarus».

Gjennom arbeidet med dokumentaren endte Fogel opp med å gjøre en av de største doping-avsløringene i idretten noensinne.

EKSPERIMENT: Bryan Fogel ville opprinnelig teste hvor lett det var å lure antidoping-systemet i den profesjonelle idretten. Siden tok dokumentaren hans en helt annen vending. Foto: Netflix
EKSPERIMENT: Bryan Fogel ville opprinnelig teste hvor lett det var å lure antidoping-systemet i den profesjonelle idretten. Siden tok dokumentaren hans en helt annen vending. Foto: Netflix Vis mer

Russisk bekjentskap

I startfasen av innspillinga samarbeidet Fogel med ernæringsrådgivere og trenere, og ble også kjent med en russisk forsker ved navn Grigorij Rodtsjenkov, som skulle hjelpe ham med selve doping-prosessen.

Bekjentskapet med Rodtsjenkov skulle bli et vendepunkt for Fogel og «Icarus».

Russeren var nemlig labsjef for det antidoping-laboratoriet i Moskva, som skulle sikre at de russiske idrettsutøverne var rene under vinter-OL i Sotsji i 2014. Som det seinere kom fram, drev Rodtsjenkov og resten av antidopingbyrået med det stikk motsatte.

I 2016 avslørte New York Times at Russland ifølge Rodtsjenkov hadde drevet med systematisk doping av egne langrennsløpere. Rodtsjenkov var hjernen bak svindelen, og sa til avisa at han i forkant av OL utviklet et ulovlig dopingmiddel, laget av tre forbudte stoffer blandet med sprit.

For å unngå at dette ble oppdaget under de olympiske vinterlekene, byttet russiske antidopingeksperter og medlemmer av landets sikkerhetstjenest ut utøvernes prøveglass - på nattestid.

Rømte til USA

Bryan Fogel spilte en sentral rolle i New York Times' avsløring.

Gjennom samarbeidet med Rodtsjenkov, der Fogel testet hvordan prestasjonsfremmende doping bedret sykkelprestasjonene hans, utviklet de to et tillitsforhold, skriver Business Insider.

Før Sotsji-skandalen var et faktum, fikk den amerikanske filmskaperen vite at Rodtsjenkov var en sentral brikke i den systematiske dopingen av russiske idrettsutøvere.

Så begynte dopinganklagene å strømme inn mot de russiske idrettsutøverne.

Business Insider skriver at Rodtsjenkov fryktet for sitt liv, og at Fogel hjalp den russiske forskeren med å rømme til USA, der han fortalte hele historien om den statsfinansierte doping-skandalen til New York Times.

BLE VENNER: Filmskaper Bryan Vogel og tidligere sjef for antidoping-laboratoriet i Moskva, Grigorij Rodtsjenkov. Foto: Netflix
BLE VENNER: Filmskaper Bryan Vogel og tidligere sjef for antidoping-laboratoriet i Moskva, Grigorij Rodtsjenkov. Foto: Netflix Vis mer

- Atombombe av informasjon

- Det var sjokkerende, fordi det var 1000 ganger større enn jeg hadde trodd, sa Fogel til USA Today i sommer.

Han fortsatte:

- Dette var ikke bare utøvere som dopet seg og kom unna med det - dette var en velorkestrert operasjon for å jukse fullstendig under Sotsji-OL. Plutselig satt jeg på en atombombe av informasjon.

I samme intervju sa filmens produsent Dan Cogan at alt skjedde veldig raskt da doping-anklagene mot russiske utøvere begynte å komme.

- På det tidspunktet hadde Bryan og Grigorij utviklet et veldig tett vennskap, og vi følte at det var vår plikt, da han var i nød, å hjelpe ham med å komme i sikkerhet. Og da han var her fikk vi vite det fulle omfanget av hva som hadde skjedd, sa Cogan til USA Today.

«Icarus» er ute på Netflix nå.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!