Slik avslørte de nett-trollene

De fleste gjorde svært lite for å skjule sine spor.

I TV3-programmet «#Trolljegerne» avslører og konfronterer den svenske journalisten og programlederen Robert Aschberg anonyme netthatere - mennesker som sprer hatefulle ytringer om andre via kommentarfelt og sosiale medier.

Programmet har skapt voldsom debatt i Sverige - dels på grunn av innholdet, der alt fra gamle damer til unge menn konfronteres med de grusomste ytringer på nettet, men også på grunn av metodene.

- Vi bruker ingen ulovlige metoder, det kan vi ikke gjøre i et slikt program, svarer Robert Aschberg på spørsmål om de har brukt hackere i jakten på nett-trollene.

Han forteller til Dagbladet at de fleste personene var lettere å finne enn man skulle tro.

Gjør ingenting for å gjemme seg - De aller fleste gjør ingenting for å skjule sine spor. Det finnes noen få mennesker der ute som er flinke å skjule seg på nett, men de driver ikke med slikt, sier Robert Aschberg til Dagbladet.

Han har jobbet sammen med et team på 8-10 personer for å lage programserien «#Trolljegerne», og forteller at det var ganske lett for de datakyndige medarbeiderne å spore opp folk.

- Mange bruker samme alias eller nickname i kommentarfeltene som på Facebook eller sosiale medier, og da er det ganske lett å finne ut hvem det er. Man kan også finne mye informasjon gjennom å analysere bilder og metadata. De fleste legger igjen spor overalt på internett, sier Aschberg, som ikke vil gå i detalj på hvilke metoder de har brukt for å identifiser netthaterne.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han forteller at de fleste som ble oppsøkt og konfrontert likevel ble svært overrasket.

- I de fleste tilfellene var vi 100 prosent sikre på at vi hadde riktig person, i noen få tilfeller bare 90. Men de viste seg også å være riktige. De avslørte seg gjerne gjennom løgn, kroppspråk eller måten de agerte på da de ble konfrontert, sier Aschberg.

Støtter konfrontasjon Direkte konfrontasjon som journalistisk metode er kontroversielt, men Aschberg får i dagens Dagbladet støtte av journalist Kjetil Stormark, som leder Hate Speech International, et internasjonalt og journalistisk fagnettverk som dekker hatytringer, hatforbrytelser og ekstremisme.

I desember i fjor avslørte Expressen at flere politikere i partiet Sverigedemokratene (SD) sto bak anonyme kommentarer på hatsider på Internettet.

Robert Aschberg har samarbeidet med de samme som Expressen brukte for å få fram sine avsløringer, nemlig den uavhengige Researchgruppen, som består av blant annet gravejournalister og dataeksperter.

Avisen kjørte rekke oppsiktsvekkende avsløringer som rystet Sverige. Blant annet avslørte de hvordan flere toppolitikere anonymt har skrevet hatmeldinger rettet mot innvandrere.

To topp-politikere måtte gå av etter skandalen, og flere ble gransket. Saken ble også etterforsket av politiet.

Måtte gå En av de som måtte gå var SD-toppen Marie Stensby, etter å ha blitt konfrontert med å ha skrevet at hun håpet innvandrere sultet seg til døde, i tillegg til en rekke innlegg der hun støttet terroristen Anders Behring Breivik.

Den svenske Researchgruppen og Expressen identifiserte flere tusen anonyme kommentatorer på kjente svenske hatforum som Avpixlat, Exponerat og Fria tider.

- Å identifisere netthaterne var først og framst veldig tidkrevende, ettersom vi i begynnelsen bare hadde e-poster og gå ut fra, og at materialet var så stort. Vi satset på å forsøke å identifisere de 1500 mest aktive, og det viktige var å kunne dokumentere hele identifikasjonkjeden, og å få bekreftet at vi hadde identifisert rett person, sier Martin Fredriksson i Researchgruppen til Dagbladet.

Han jobbet selv med researchen i forkant av Expressens avsløringer, som også ga avisen den gjeve journalistprisen Guldspaden (Norges svar på SKUP-prisen).

-Liten gruppe Han forteller at de på samme måte som Robert Aschberg opplevde at trollene gjorde svært lite for å skjule sine spor.

-   Folk gikk nok ut fra at de var anonyme i utgangspunktet. En del skrev ganske utleverende opplysninger om seg selv der de avslørte både alder og bosted med mere. Da avsløringene kom i desember 2013 var det mange som slettet kontoene sine og opprettet nye. Det viktigste var å finne en metode der vi systematisk kunne gjennomgå hver enkelt person.

Fredriksson sier han opplevde ikke at de profilerte politikerne som ble rammet av skandalen var noe flinkere å skjule seg enn andre.

- Det er mulig yngre mennesker er mer datavante, og dermed bedre på å skjule sine spor. Vi fant ut at det er en liten, men ekstremt høylytt, gruppe som netthater anonymt. På enkelte nettfora kunne vi se at de ivrigste utgjør 14 prosent av deltakerne, men står for 50 prosent av kommentarene.

Anmelder Expressen Nå har dosent Jim Olsson, som var en av de som ble avslørt som netthater, anmeldt Expressen for brudd på taushetsplikten. Forrige uke besluttet den svenske statsadvokaten, Justitiekanslern, å innlede forundersøkelser i saken.

Bakgrunnen for at Olsson mener Expressen har brutt taushetsplikten, er at de avslørte ham fordi han brukte det samme nickname, eller signatur, i kommentarfeltet på Expressen. Han påberoper seg dermed kildevern, og mener han har krav på anonymitet som deltaker i Expressens eget kommentarfelt.

- Det er bra at Justitiekansleren (JK) tar det såkalte kildevernet på alvor, Og Expressen kommer naturligvis til å samarbeide fullt ut med JK for å klarlegge Jim Olssons påstander, sier sjefredaktør i Expressen, Thomas Mattsson, til sin egen avis.

AVSLØRT: Den svenske toppolitikeren Marie Stensby (Sverigedemokratene) har, under anonymt kallenavn, skrevet hatmeldinger på siden Avpixlat. Hun ble avslørt av den svenske avisen Expressen, og måtte gå av. Foto: Expressen
AVSLØRT: Den svenske toppolitikeren Marie Stensby (Sverigedemokratene) har, under anonymt kallenavn, skrevet hatmeldinger på siden Avpixlat. Hun ble avslørt av den svenske avisen Expressen, og måtte gå av. Foto: Expressen Vis mer