Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Slik BDSM framstilles i filmen, er det ikke langt fra overgrep

Norske sadomasochister er bekymret for inntrykket du får av livsstilen deres.

(Dagbladet): Bokserien «Fifty Shades of Grey» har satt BDSM-sex på agendaen, og denne uka topper hysteriet seg med premiere på den første filmen basert på bøkene. Filmen har solgt flere kinobilletter på forhånd enn noen annen film siden «Harry Potter»- og «Ringenes herre»-feberen for rundt ti år siden.

Men ikke alle som driver med BDSM - erotisk praksis som omfatter bondage, disiplinering, sadisme og masochisme - er like glade for at tusener av mennesker får sitt første inntrykk av livvstilen gjennom E. L. James' fortelling om en rik forretningsmann med sadisistiske tendenser som forfører den usikre jenta i hovedrollen.

- Jeg skulle ønske folk flest fikk sin kjennskap til BDSM gjennom en forfatter som faktisk har erfaring med BDSM, og ikke har gjort resarchen sin på internett, sier Ingar Thomassen, som er pressetalsmann for Smil Norge, den seksualpolitiske organisasjonen for fetisjister og sadomasochister.

- Ikke slik det foregår Også i utlandet har BDSM-miljøer reagert negativt på bøkene som ligger til grunn for det som ser ut til å bli årets største film. Åpent BDSM-praktiserende som den britiske journalisten Nicki Hodgson og den amerikanske forfatteren Kristen Boyer er blant dem som ifølge The Daily Beast har kritisert «Fifty Shades» for å tegne et urealistisk portrett av et BDSM-forhold.

- Selve fundamentet i BDSM er at den skal være sunn, sikker og samtykkende. Men på dette faller historien gjennom. Den forteller om Christian Grey, som tar seg til rette overfor en person som er usikker på seg selv og ikke helt vet hva hun vil. Det er definitivt ikke slik det foregår, sier Thomassen.

- Slik deres forhold framstilles i boka, er det ikke langt unna overgrep, mener han.

- Demoniserer kvinner Forfatteren av bøkene, britiske E.L. James, som egentlig heter Erika Mitchell, har tidligere gått ut og forsvart innholdet.

I et intervju med den amerikanske journalisten Katie Couric, fortalte James at hun har prøvd å fokusere på et av de viktigste punktene innenfor BDSM.

- Alt som skjer mellom karakterene, fokuserer på at seksualiteten dem imellom skal være sunn, sikker og samtykkende (SSS). Det virker som om kritikerne velger å demonisere kvinner som liker å være i et slikt forhold, forklarte forfatteren.

- En gammel myte Smil Norge-lederen reagerer også på at Greys BDSM-tendenser i bøkene forklares med hans traumatiske barndom. I bøkene er Grey barn av en narkoman, prostituert mor som blir misbrukt av sin hallik.

Forskning har vist at det ikke er noen sammenheng mellom traumer og tiltrekning til BDSM. Tvert imot har enkelte studier - som en i 2013 som Live Science skriver om - vist at BDSM-praktiserende mennesker har sterkere psykisk helse enn snittet i befolkninga.

- Dette er en gammel myte vi fortsatt sliter med, og som bare blir forsterket av «Fifty Shades of Grey», sier Ingar Thomassen.

Thomassen mener likevel det største skadepotensialet i «Fifty Shades of Grey»-fenomenet er at folk tror det er en akseptert praksis å oppføre seg som den kjekke forretningsmannen i bøkene.

Fokus på kommunikasjon En kronikk på Dagbladet.no søndag illustrerte poenget og går samtidig gjennom Greys framferd - hvordan han forfølger, etterforsker, skjenker og bruker både vold og psykisk trakassering for å få sin motvillige partner med på leken.

- Jeg håper ingen etteraper denne oppførselen og tror at man bare kan ta seg til rette overfor folk som er uerfarne med BDSM. Samtykke er selvfølgelig alfa og omega, sier Thomassen.

I virkeligheten er det vanlig å forberede seg godt til BDSM-sex og snakke inngående med partneren på forhånd slik at man er enige om hva som er greit og ikke greit.

- Jeg kan ikke snakke for alle BDSM-ere, men for min egen del involverer dette lange samtaler der man blir enige om rammer man ikke trår utenfor. Man må også snakke sammen underveis og i etterkant for å finne ut hva som fungerte og hva som ikke gjorde det. Først når man har lært en partner inngående å kjenne, kan man gjøre det mindre klinisk, sier Thomassen.

Han oppfordrer folk som er nysgjerrige på BDSM om å oppsøke organisasjonens nettsider og lese deres brosjyrer for å få et mer korrekt bilde av hva BDSM innebærer.

REAGERER: Pressetalsmann for Smil Norge, Ingar Thomassen. Foto : Soundhill Foto -  Ola Sundberg
REAGERER: Pressetalsmann for Smil Norge, Ingar Thomassen. Foto : Soundhill Foto - Ola Sundberg Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media