DEBATT

Debatt: Wikileaks

Slik bidrar Wikileaks til konspirasjonsteorier og falske nyheter

At Wikileaks velger å utelate kontekst som motsier konspirasjonsteorien de sprer er ikke tilfeldig. 

HENLAGT: Fredag henla den svenske påtalemakten voldtektssaken mot
 Julian  Assange fordi alle etterforskningsskritt i saken er tatt uten at Assange er utlevert til Sverige. «Innesperret i sju år uten anklage mens mine barn vokste opp og mitt navn ble svertet. Jeg vil ikke tilgi eller glemme,  skrev Assange på Twitter. Her fra en pressekonferanse i forbindelse med tiårsjubileet for Wikileaks i oktober i fjor. Foto:  Foto: Axel Schmidt / Reuters / NTB Scanpix
HENLAGT: Fredag henla den svenske påtalemakten voldtektssaken mot  Julian Assange fordi alle etterforskningsskritt i saken er tatt uten at Assange er utlevert til Sverige. «Innesperret i sju år uten anklage mens mine barn vokste opp og mitt navn ble svertet. Jeg vil ikke tilgi eller glemme,  skrev Assange på Twitter. Her fra en pressekonferanse i forbindelse med tiårsjubileet for Wikileaks i oktober i fjor. Foto:  Foto: Axel Schmidt / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Onsdag ble det kjent at tidligere FBI-direktør Robert Mueller var utpekt som uavhengig spesialetterforsker av mulig samrøre mellom Trump-kampanjen og Russland. Mueller ble utnevnt som FBI-direktør av president George W. Bush i 2001, og hans utnevnelse ble enstemmig bekreftet i Senatet. Da hans periode gikk ut i 2011, ble han bedt av president Barack Obama om å sitte to år til. Også dette ble enstemmig bekreftet i Senatet.

Da meldingen om Muellers utnevnelse kom, tvitret Wikileaks et sitat fra USAs diplomatmeldinger som var lekket på nettstedet i 2010. «Wikileaks cable Robert Mueller delivering highly enriched stolen Uranium to Russia in 2009», het det i meldingen fra Wikileaks. Meldingen ble fulgt av et utklipp som kunne leses slik at Mueller hadde levert stjålet uranium til Russland. Dette bygger opp under en tidligere konspirasjonsteori Wikileaks har bidratt til om at Hillary Clinton skal ha beriket seg selv ved å selge uranium til Russland.

Det Wikileaks utelot fra meldingen, var informasjon om at Muellers leveranse av uranium skjedde som en del av en felles amerikansk-russisk politioperasjon for å avsløre salg av uranium. Dette framgår av avsnittene over det utsnittet Wikileaks valgte for sin melding.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer