HENLAGT: Fredag henla den svenske påtalemakten voldtektssaken mot
&nbsp;<span style="background-color: inherit;">Julian  Assange fordi alle etterforskningsskritt i saken er tatt uten&nbsp;</span><span style="background-color: inherit;">at Assange er utlevert til Sverige. «Innesperret i sju år uten anklage</span><span style="background-color: inherit;">&nbsp;mens mine barn vokste opp og mitt navn ble svertet. Jeg vil ikke tilgi&nbsp;</span><span style="background-color: inherit;">eller glemme, &nbsp;skrev Assange på Twitter. Her fra en pressekonferanse i forbindelse med tiårsjubileet for Wikileaks i oktober i fjor. Foto: &nbsp;Foto: Axel Schmidt / Reuters / NTB Scanpix</span>
HENLAGT: Fredag henla den svenske påtalemakten voldtektssaken mot  Julian Assange fordi alle etterforskningsskritt i saken er tatt uten at Assange er utlevert til Sverige. «Innesperret i sju år uten anklage mens mine barn vokste opp og mitt navn ble svertet. Jeg vil ikke tilgi eller glemme,  skrev Assange på Twitter. Her fra en pressekonferanse i forbindelse med tiårsjubileet for Wikileaks i oktober i fjor. Foto:  Foto: Axel Schmidt / Reuters / NTB ScanpixVis mer

Debatt: Wikileaks

Slik bidrar Wikileaks til konspirasjonsteorier og falske nyheter

At Wikileaks velger å utelate kontekst som motsier konspirasjonsteorien de sprer er ikke tilfeldig. 

Meninger

Onsdag ble det kjent at tidligere FBI-direktør Robert Mueller var utpekt som uavhengig spesialetterforsker av mulig samrøre mellom Trump-kampanjen og Russland. Mueller ble utnevnt som FBI-direktør av president George W. Bush i 2001, og hans utnevnelse ble enstemmig bekreftet i Senatet. Da hans periode gikk ut i 2011, ble han bedt av president Barack Obama om å sitte to år til. Også dette ble enstemmig bekreftet i Senatet.

JOURNALIST: Morten Øverbye.
JOURNALIST: Morten Øverbye. Vis mer

Da meldingen om Muellers utnevnelse kom, tvitret Wikileaks et sitat fra USAs diplomatmeldinger som var lekket på nettstedet i 2010. «Wikileaks cable Robert Mueller delivering highly enriched stolen Uranium to Russia in 2009», het det i meldingen fra Wikileaks. Meldingen ble fulgt av et utklipp som kunne leses slik at Mueller hadde levert stjålet uranium til Russland. Dette bygger opp under en tidligere konspirasjonsteori Wikileaks har bidratt til om at Hillary Clinton skal ha beriket seg selv ved å selge uranium til Russland.

Det Wikileaks utelot fra meldingen, var informasjon om at Muellers leveranse av uranium skjedde som en del av en felles amerikansk-russisk politioperasjon for å avsløre salg av uranium. Dette framgår av avsnittene over det utsnittet Wikileaks valgte for sin melding.

At Wikileaks velger å utelate kontekst som motsier konspirasjonsteorien de sprer er ikke tilfeldig. Det er heller ikke tilfeldig at slike kampanjer har en tendens til å ramme kritikere av Russland. Det føyer seg inn i et etter hvert velkjent mønster.

To døgn før utnevnelsen av Mueller begynte #SethRich å trende på Twitter igjen. Det skjedde mandag kveld, da Washington Post avslørte at Donald Trump hadde lekket hemmeligstemplet informasjon til Russland.

Mens CNN, New York Times, Washington Post og andre kritiske medier omtalte lekkasjen fra Det hvite hus, var vinklingen hos Breitbart og Fox News at avsløringen kom for å ta oppmerksomheten bort fra nye opplysninger om Seth Rich.

Seth Rich var en 27 år gammel idealist som jobbet for demokratene i Washington. Klokka 02.30 søndag 10. juli forlot han Lou’s City Bar for å gå hjemover etter å ha tatt noen øl på byen. 04.19 ble skudd detektert av ShotSpotter, et lyttesystem som er installert rundt i byen for å varsle politiet om skyteepisoder. En patrulje var på stedet fire minutter seinere. De fant Rich på fortauskanten to kvartaler hjemmefra med skader etter flere skudd i ryggen. Klokka 06.09 døde Rich på sykehuset av skadene. Han var Washingtons drapsoffer nummer 68 i fjor.

Politiets teori er at drapet var en del av et mislykket ransforsøk. En måned etter drapet ble Wikileaks-grunnlegger Julian Assange intervjuet i det nederlandske tv-programmet Nieuwsuur.

–Varslere legger ned betydelig innsats for å gi oss materiale, og tar ofte betydelig risiko. Det er en 27-åring som jobber for demokratene som ble skutt i ryggen, drept, for bare to uker siden, av ukjente grunner da han gikk på gata i Washington. Så... sier Assange i intervjuet:

–Det var et ran, var det ikke? spør programlederen.

–Nei, det er ikke konkludert. Så, ah ...

–Hva antyder du?

–Jeg antyder at våre kilder tar en risiko, og at de blir redde når de ser noe sånt.

–Men var han en av deres kilder, da?

–Vi kommenterer ikke hvem våre kilder er.

–Men hvorfor antyder du da dette om en ung person som ble skutt i Washingtons gater?

–Fordi vi må forstå hvor stor innsatsen er i USA. Våre kilder tar betydelig risiko, det er derfor de kommer til oss, så vi kan sikre deres anonymitet, svarer Assange.

–Men det er ganske oppsiktsvekkende å antyde drap. Det er det du gjør.

–Vel, andre har antydet det. Vi har etterforsket for å finne ut hva som har skjedd i denne situasjonen, med Seth Rich. Jeg synes det er en bekymringsfull situasjon. Det er ikke konkludert ennå. Vi vil ikke konkludere ennå, men det er bekymret for det. Og viktigere er det at mange kilder blir bekymret når noe slikt som dette skjer.

Intervjuet med Nieuwsuur ble sendt 8. august. Da ble konspirasjonsteoriene om Hillary Clinton spredt med stor entusiasme av Trump-tilhengere. Dagen etter intervjuet ga Wikileaks konspirasjonsteorien ytterligere fart ved å utlove en belønning på 20.000 dollar til den som kunne oppklare drapet. To dager etter det igjen sendte Wikileaks ut en uttalelse der det heter at Wikileaks av prinsipp aldri kommenterer kilder.

Etter først å ha antydet at Seth Rich ble drept fordi han var en kilde for Wikileaks, sier Assange at han av prinsipp aldri kommenterer kilder. Assange navngir Seth Rich som kilde, men når konspirasjonsteorien først er sjøsatt vil ikke Assange bekrefte eller avkrefte den, angivelig av hensyn til den drepte kildens sikkerhet.

Mønsteret fra disse to eksemplene går igjen i mange av avsløringene fra Wikileaks i 2016: Løsrevne sitater og utdrag som kan misforstås presenteres uten kontekst. Konspirasjonsteoriene og de falske nyhetene oppstår i tomrommet fra tidligere kontekst.

Familien til Seth Rich ba i fjor Wikileaks om å slutte å spre konspirasjonsteorien. Etter at Washington Post forrige mandag skrev at Donald Trump hadde lekket hemmeligheter til Russland, begynte #SethRich igjen å trende.

Nyheten denne gang var at etterforskeren Rod Wheeler hadde fortalt den lokale Fox News-stasjonen Fox 5 DC at han hadde funnet beviser for at Rich hadde samarbeidet med Wikileaks. På Fox News ble Wheeler omtalt som en etterforsker familien hadde hyret inn. Ifølge FOX 5 var det funnet nye opplysninger på Richs datamaskin som kunne knytte den drepte til varsling for Wikileaks.

Konspirasjonsteorien fikk hjelp av botnets (et nettverk av datamaskiner, red.anm.) med automatiske twitterkontoer, som lurer Twitters algoritmer. På mange av de samme kontiene ble det framsatt følgende konspirasjonsteori: Washington Post hadde trykket sin avsløring av Donald Trumps lekkasje for å slå i hjel konspirasjonsteorien om Seth Rich.

Det varte til kritiske medier begynte å se nærmere på Wheelers påstander. Da viser det seg at mannen som ble framstilt som en etterforsker familien hadde hyret inn, var betalt av en ukjent tredjepart. Ifølge NBC skal også tredjeparten jobbe for Fox News. Wheeler hevdet at han kjente til innholdet på datamaskinen, men kunne nå ikke uttale seg om en kontrollerbar opplysning som hvor maskinen befinner seg. Til CNN sier Wheeler at opplysningene han sto fram med i virkeligheten stammet fra FOX 5 -reporteren som intervjuet ham om de samme opplysningene.

Familien til Seth Rich måtte denne uka nok en gang be konspirasjonsteoretikerne om å besinne seg. De stoler på den offisielle etterforskningen.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.