KOMMENTARER

Slik blakka Netanyahu israelsk Eurovisions-tv

Benjamin Netanyahu har sørget for at den israelske tv-kanalen Kanal 11 er i økonomisk krise etter finalen sist lørdag.

STOLTE: KEiiNO havnet til slutt på femteplass i Melodi Grand Prix. Etter finalen var det en stolt gjeng som møtte pressen. Reporter: Marie Røssland. Video: Christian Roth Christensen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

TEL AVIV (Dagbladet): Det begynte så bra. Netta Barzilai vant Eurovision Song Contest i Lisboa i 2018, Israel skulle arrangere finalen i år, og Kanal 11 (Kan) skulle stå for produksjonen. Netta ble mottatt som en helt da hun vendte hjem, og statsminister Benjamin Netanyahu inviterte henne til sitt kontor under full bravur.

Så kom spørsmålet om finansiering av denne tv-begivenheten som normalt har rundt 200 millioner seere. Vanligvis spytter arrangørlandet i kassa, men ikke denne gang. For Kan er ikke akkurat superdemokraten Netanyahus hjertebarn. Han har for eksempel aldri tilgitt kanalen at den kritiserte Israels krig i Gaza i 2014.

FORNØYD STATSMINISTER: Benjamin Netanyahu har klart å tvinge den israelske tv-kanalen Kanal 11 i kne. Foto: Ronen Zvulun/Reuters/NTB Scanpix
FORNØYD STATSMINISTER: Benjamin Netanyahu har klart å tvinge den israelske tv-kanalen Kanal 11 i kne. Foto: Ronen Zvulun/Reuters/NTB Scanpix Vis mer

Eurovision-satsingen kostet drøyt 270 millioner kroner. Kan har ingen økonomiske reserver og måtte låne disse pengene i banken, skriver den israelske avisa Ha'aretz. Og innsparingene på budsjettet har allerede startet. En dramaserie som skulle ha begynt sin andre sesong er skrotet, et populært spørreprogram er lagt på is og to programmer, der det drives undersøkende journalistikk, har fått dødsstøtet. Ikke minst er statsminister Netanyahu glad for at denne undersøkende journalistikken opphører, så hardt som han sitter i det - med fare for tiltale i tre korrupsjonssaker.

MADONNA: Ikke alle var imponert over det den aldrende popdronningen presterte fra scenen under Melodi Grand Prix: Video: NRK. Klipp: Kristoffer Løkås/Dagbladet TV Vis mer

Ved siden av sitt eget negative forhold til Kan spilte også Netanyahus religiøse samarbeidspartnere inn. De ultraortodokse er naturlig nok ikke særlig begeistret for Eurovision, med lettkledde damer, ugudelig musikk og et stadig større fokus på homser, lesber og transseksuelle. I forrige uke demonstrerte ultrareligiøse jøder i Tel Aviv mot at finalen ble avholdt før sabbaten var over.

En Eurovision-finale er alltid et evenement der arrangørlandet kan skaffe seg viktig PR, kulturelt, politisk og økonomisk, ikke minst med tilstedeværende utenlandske besøkende og utsikter til økt turisme. For Israel, som er under hard internasjonal kritikk for sin okkupasjon og undertrykkelse av sine palestinske naboer, var dette en anledning til å vise et annet og langt mer positivt ansikt. Israelske myndigheter brukte Eurovision for alt den var verdt for å forbedre landets renommé, i en voldsom PR-kampanje. Men her viste altså statsminister Netanyahu sitt janusansikt; Kanal 11 måtte klare brasene med tv-produksjonen alene.

EUROVISION: Israel er en av storfavorittene til å vinne årets Eurovision. De stiller med en låt som kan virke inspirert av metoo-bevegelsen. Ingeborg Heldal og Marie Simonsen gjestet Dagbladets Eurovision-studio i forkant av tirsdagens semifinale. Video: Ørjan Ryland/Emilie Rydning/Marie Røssland Se hele sendingen her: https://goo.gl/QehwX7 Vis mer

Det hører med til historien at Netanyhu gratulerte lørdagens vinner Duncan Laurence med seieren, mens han ikke ga Kan noen kreditt for den svært så profesjonelle gjennomføringen av arrangementet.

Mens flere av tv-kanalens ansatte trolig nå mister jobben, kan statsministeren glede seg over at den er i hardt økonomisk vær. Sjefene vet heller ikke hva som skjer med neste års budsjett.

Hvis Netanyahu i sin kamp mot Kan vil kutte i budsjettet, må det en lovendring til. Med en nyvalgt nasjonalforsamling som er enda mer preget av nasjonalistiske og religiøse partier enn tidligere, vil nok det gå bra. I demokratiets navn.

SAVNER SVAR: Norske Evita Nasira er svigerdatteren til den avdøde sjåføren Poldi Schwartz, som døde i en arbeidsulykke på Eurovision-området i Tel Aviv i Israel onsdag. Video: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer