Slik ble årets litterære avsløring et faktum

J.K. Rowling-muldvarpen er funnet.

SKREV UNDER PSEUDONYM: J.K Rowling  er skuffet etter at det ble avslørt at det er hun som står bak boka «The Cuckoo's Calling» .
SKREV UNDER PSEUDONYM: J.K Rowling er skuffet etter at det ble avslørt at det er hun som står bak boka «The Cuckoo's Calling» .Vis mer

(Dagbladet): Den kritikerroste krimromanen «The Cuckoo's Calling» har fått mye oppmerksomhet i media etter den ble utgitt, angivelig skrevet som en debutroman av den ukjente forfatteren Robert Galbraith.

I forrige uke ble det imidlertid avslørt at det ikke er Robert Galbraith som har skrevet boka, men J.K. Rowling, kjent som forfatter av «Harry Potter»-bøkene. Nyheten har siden blitt klassifisert som dette årest største litterære avsløring.

Etterpå har jakten på hvem som lekket opplysningene pågått for fullt. Mange har regnet med at det var et pr-stunt etter at Rowlings forrige bok ble slaktet av kritikerne, men det skal ha vært en partner i et advokatfirma som representerer forfatteren som slang med leppa om Galbraith virkelige identitet til konas bestevenninne.

- Forrådt Rowling har ifølge The Independent uttalt at hun er skuffet, sint og forrådt etter lekkasjen.

- Jeg har i dag funnet ut sannheten om lekkasjen av Roberts sanne identitet. Det var bare et fåtall av personer som visste om pseudonymet, og det har ikke vært behagelig å måtte lure på hvorfor en kvinne som jeg aldri hadde hørt om før søndag kveld visste en hemmelighet som de fleste av mine beste venner ikke visste. Å si at jeg er skuffa er egentlig en underdrivelse.

Advokatfirmaet Russels representerer flere kjente navn i musikk- sport- og underholdningsverdenen og har nå beklaget offentlig at en av deres ansatte bidro til at Rowlings hemmelighet ble kjent. De benekter også at hendelsen er et pr-stunt. Jeg hadde regnet med at jeg kunne forvente fullstendig diskresjon fra Russels, som er et respektabelt advokatfirma, og jeg er veldig sint for at denne tilliten ble misbrukt, sier hun i en uttalelse ifølge Independent.

Fortsetter serie I boka møter vi en tidligere soldat som har mistet beinet sitt til en landmine i Afghanistan. Da han vender hjem igjen, begynner han å etterforske det såkalte selvmordet på en supermodell.

Nå forteller Rowling at «Galbraith» vil fortsette å skrive bøkene, og at dette bokprosjektet vil utvikle seg til å bli en serie.

Flere av bokanmeldelsene som dukket opp i kjølvannet av debuten omtalte romanen som et mesterverk.