MARSREVOLUSJONEN: Februarrevolusjonen, som etter vår kalender burde vært døpt marsrevolusjonen, startet den 7. mars 1917. Da gikk arbeiderne ved Putilov-fabrikkene i Petrograd (St. Petersburg) til streik. Og, det utviklet seg til gatekamper noen dette unike bildet viser.
MARSREVOLUSJONEN: Februarrevolusjonen, som etter vår kalender burde vært døpt marsrevolusjonen, startet den 7. mars 1917. Da gikk arbeiderne ved Putilov-fabrikkene i Petrograd (St. Petersburg) til streik. Og, det utviklet seg til gatekamper noen dette unike bildet viser.Vis mer

Slik ble det slutt på dynastiet som hadde styrt Russland siden 1613

Om en måned kan den første av de to revolusjonene i Russland i 1917, februarrevolusjonen, feires. Verden ble ikke lenger den samme, skriver Gudleiv Forr.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Den borgerlige revolusjonen i Russland i 1917 var primært rettet mot krigen og det meningsløse slakteriet som fulgte krigshandlingene fra 1914. Men revolusjonen hadde dype røtter i utviklingen i det russiske samfunnet.

Jo mer de vesteuropeiske land moderniserte både økonomi og stat utover på 1800-tallet, framsto det autokratiske tsarveldet som en meningsløs levning fra fortida. De to siste tsarene, Aleksander III og Nikolai II var evneløse og hadde en begrenset horisont, og lot seg styre av reaksjonære potentater ved hoffet og et svellende byråkrati.

Meningsløsheten toppet seg i at viktige statlige avgjørelser ble tatt etter tsarinaens konsultasjoner med en religiøs sjarlatan med påstått evne til å se inn i framtida og inn i enkeltmenneskers sjelsliv, Gregor Rasputin.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Fornyes automatisk til ordinær pris etter gratisperioden (99 kr/mnd).
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn