FRA 49 TIL 100: 50 000 kroner, to kilo med sminke og 3-5 timer gikk daglig med for å få Robert Gustafsson til å bli Allan Karlsson. Foto: NTB scanpix og Filmweb
FRA 49 TIL 100: 50 000 kroner, to kilo med sminke og 3-5 timer gikk daglig med for å få Robert Gustafsson til å bli Allan Karlsson. Foto: NTB scanpix og FilmwebVis mer

Slik ble han 51 år eldre på fire timer

Sjekk den ekstreme forvandlingen.

(Dagbladet): Det aller viktigste elementet i filmen «Hundreåringen som klatret ut av vinduet og forsvant», var å få 49 år gamle Robert Gustafsson til å se ut som 100 år gamle Allan Karlsson.

Sminkørene røper overfor den svenske avisa Aftonbladet (NB: Krever innlogging) hvordan den ekstreme forvandlingen gikk seg til.

Lange arbeidsdager De brukte et halvt år på å forberede seg på transformasjonen. Før selve innspillingen, måtte Gustafsson sitte i sminkestolen fire og en halv time hver eneste dag.

Sminkemaska Gustafsson bar, hadde en vekt på to kilo.

- Om vi kunne ha brukt ubegrenset med tid, hadde vi sikkert stått i seks - sju timer, helt til vi var fornøyde, sier sminkøren Love Larsson (35).

Etter at sminkejobben var ferdig, var sminkørene til stede under den ti timers lange innspillingsdagen for å gjøre finjusteringer underveis. Deretter ventet avsminkingsprosessen, som tok om lag en halv time.

- Det var mange morgener der vi kjente at «nei, jeg orker ikke mer». Småting ble kjempeirriterende, og vi ville bare sette oss ned og skrike som et barn, sier Larssons kollega Eva von Bahr (45).

- Tre til fem timer Gustafsson portretterer 100-åringen Allan Karlsson gjennom ulike stadier av det innholdsrike livet han levde. Det krevde at han også ble sminket til ulik alder.

- Noen ganger tok det fem timer å sminke ham, andre ganger bare tre timer. Visse dager spilte han tre ulike aldre. Det var veldig mye sminke på, sminke av, sier Larsson til Aftonbladet.

Aftonbladet har tidligere skrevet at det kostet rundt 50 000 kroner hver dag å forvandle Gustafsson til karakteren Karlsson. Med et budsjett på 63 millioner svenske kroner, og et av de dyreste filmsatsingene i Sverige noensinne.

Ser resultatet troverdig ut?
 Nei, han ser ikke 100 år gammel ut
 Ja, for en jobb de har gjort!
 Nja, ikke verdt alt bryet iallfall

Filmen er basert på suksessboka med samme navn, skrevet av Jonas Jonasson. Forfatteren har ikke ønsket å være involvert i filmprosjektet i det hele tatt.

- Han sa: «jeg skrev boka og nå får dere lage filmen», det var storsinnet av ham. Jeg forsøkte å sende manus til ham et par ganger, men han ville ikke lese det, for han ville se filmen først når den var klar. Og nå har han sett den, og han sier at han liker den, sier regissør Felix Herngren til Aftonbladet.

Filmen hadde norsk kinopremiere 25. desember, og er fortsatt på plakaten.