Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Slik ble han en iskald «superspion»

Historier om nivået av tillit Eli Cohen oppnådde som Mossad-agent i Syria på 60-tallet, fortelles fortsatt.

SPILLER SPION: Sacha Baron Cohen har hovedrollen i «The Spy», serien om den sagnomsuste Mossad-spionen Eli Cohen. Video: Netflix Vis mer

Historien bak skuespiller Sacha Baron Cohens nye hovedrolle, som den israelske Mossad-spionen Eli Cohen i dramaserien «The Spy», ender grusomt, men er like fullt kokt opp på noen av tv-formatets viktigste ingredienser: Stort heltemot, ulidelig dramatikk og umulig kjærlighet.

Eli Cohen (1924-1965), ofte omtalt som en superspion, er i dag en legende i Israel. Han har gater, parker og synagoger oppkalt etter seg, men det var ei tid da bare noen få utvalgte var klar over hans tilhørighet og identitet.

INFILTRERTE MAKTA: Eli Cohens spionasjetentakler sugde seg fast dypt inne i de politiske korridorene i Damaskus, Syria. Foto: NTB
INFILTRERTE MAKTA: Eli Cohens spionasjetentakler sugde seg fast dypt inne i de politiske korridorene i Damaskus, Syria. Foto: NTB Vis mer

To forsøk

I det britiske leksikonet Britannica står det at Eliahu ben Shaoul Cohen ble født i Alexandria i Egypt som barn av to jødiske foreldre fra Syria. Han behersket engelsk, arabisk og fransk flytende, noe som gjorde ham attraktiv for Mossad. Cohen ble først rekruttert, hentet til Israel, trent i spionasje og sendt tilbake til Egypt av israelsk etterretning på midten av 50-tallet.

Suezkrisa i 1956 gjorde imidlertid at alle jøder i Egypt ble utvist fra landet og Cohen endte med å bosette seg i Israel. I 1960 ble han igjen rekruttert av Mossad, og denne gangen skulle han ende med å infiltrere de høyeste nivåene av landets elite og det syriske militæret. Dekknavnet var Kamal Amin Thaabet og fram til sin dødsdom lot Cohen som han var en syrisk forretningsmann.

Dro til Argentina

En vanntett og troverdig bakgrunnshistorie er alfa omega for en spion, og etter et halvt år med spiontrening sendte Mossad Cohen til Buenos Aires i Argentina. Der skulle han som Kamal Thaabet få innpass og tillit blant de rike og mektige i det utflyttede syriske miljøet, ifølge Time.

I 1962 flyttet han fra Argentina til Syrias hovedstad Damaskus med verdifulle attester fra syriske kontakter i Sør-Amerika. Disse brevene ga ham innpass blant makta, og Cohen holdt luksuriøse fester hvor han ble venner med Syrias mektigste innen politikk og forsvar.

SPION: Sacha Baron Cohen i rollen som Eli Cohen i «The Spy». Foto: Netflix
SPION: Sacha Baron Cohen i rollen som Eli Cohen i «The Spy». Foto: Netflix Vis mer
HOLDT FESTER: Eli Cohen infiltrerte raskt den syriske eliten. Foto: Netflix
HOLDT FESTER: Eli Cohen infiltrerte raskt den syriske eliten. Foto: Netflix Vis mer

Cohen gjorde så stor suksess som høy og mørk blant Syrias elite at han til og med fikk være med sine nye venner på besøk til syriske militærbaser på Golanhøydene, et strategisk svært viktig militært mål for Israel. Cohens rapporter derfra var gull verd.

Hans spionasje sies å være en medvirkende årsak til israelernes knusende seier under seksdagerskrigen i juni 1967. Informasjon og dokumentasjon ble enten sendt via morsekode til Israel, eller smuglet ut under turer til Europa, skriver Time. Lite visste syrerne om at Cohen opererte med hemmelig radiosender fra sin leilighet tvers over gata til den syriske hærens hovedkvarter.

Et vendepunkt

Da Cohens gamle kamerat fra Argentina, Amin al-Hafez, returnerte til Syria og tok makta i landet i 1963, skjøt Cohens tilgang til topphemmelig informasjon virkelig fart. Han var så god venn med landets nye leder at al-Hafez til og med skal ha vurdert å gjøre han til viseforsvarsminister, skriver Britannica.

I fire år mottok israelerne topphemmelig informasjon, blant annet om syriske planer om å stanse vannforsyning til Israel og om palestinske geriljaplaner mot israelske mål.

Avslørt i 1965

Cohen spilte svært høyt og tapte til slutt. Superspionen endte med å bli avslørt fordi han var uforsiktig. Ifølge Britannica brydde han seg lite om advarsler fra kollegaer i Israel om å ikke sende beskjeder til dem for ofte og på samme tidspunkt hver dag.

Uforsiktigheten skulle bli hans endelikt. I januar 1965 identifiserte syrisk kontraspionasje radiosignalet til Cohen. Han ble tatt på fersken, midt i en sending, og syrerne pågrep ham. Deretter ble spionen torturert, avhørt og dømt til døden av en militær domstol. I mai 1965 ble han offentlig henrettet ved hengning, foran 10 000 skuelystne og skal ha dødd med en jødisk bønn på sine lepper.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling