Siri Avlesen-Østli

Slik ble hun kvitt nervene

TV 2-profilen har lært mye om seg selv i realityprogram det siste året. Nå mener hun at hun endelig har samlet nok selvtillit til å lede ett også.

KLAR FOR NOE NYTT: Siri Avlesen-Østli (37) har vært kjent som journalist og anker i TV 2 sporten. Men denne sesongen skal hun kombinere sportsjobben med å være programleder for The Voice på samme kanal. Foto: Nina Hanssen / Dagbladet
KLAR FOR NOE NYTT: Siri Avlesen-Østli (37) har vært kjent som journalist og anker i TV 2 sporten. Men denne sesongen skal hun kombinere sportsjobben med å være programleder for The Voice på samme kanal. Foto: Nina Hanssen / Dagbladet Vis mer
Publisert

– Å være med på reality-program er så gøy. Det er livet på speed: Intensivkurs i egne styrker, farger, moro, glede, adrenalin og vennskap. Jeg elsker å dykke ned i den bobla og føle at jeg virkelig lever, sier Siri Avlesen-Østli (37) da Dagbladet møter henne på Ekeberg ikke langt fra der hun bor med ektemann og to barn.

37-åringen trente både muskelstyrke og viljestyrke i bakkene i Ekebergparken før hun skulle inn i «Kompani Lauritzen», og gikk tur i skogene der for å roe ned før hun skulle til pers i «Skal vi danse». Hun kom langt i begge reality-programmene og 2021 ble året da TV-profilen virkelig tok skrittet fra å være journalist og sportssanker i TV 2 til å bli «Hele Norges Siri».

– For meg var 2021 et helt ellevilt år. Det var veldig tempo, høy fart og et drømmeår jobbmessig. Men det går fint om 2022 blir litt roligere, smiler hun nå.

NY JOBB: Siri Nilminie Avlesen-Østli er programleder for sesong 7 av «The Voice», som startet fredag 7. januar. Her sammen med mentorene i programmet: Ina Wroldsen, Espen Lind, Matoma og Yosef Wolde-Mariam. Foto: Robert Dreier Holand/TV 2
NY JOBB: Siri Nilminie Avlesen-Østli er programleder for sesong 7 av «The Voice», som startet fredag 7. januar. Her sammen med mentorene i programmet: Ina Wroldsen, Espen Lind, Matoma og Yosef Wolde-Mariam. Foto: Robert Dreier Holand/TV 2 Vis mer

Skal lede «The Voice»

Denne helgen entret 37-åringen enda et folkekjært tv-konsept. Hun tar over som programleder for «The Voice» etter at veteranen Øyvind Mund gir seg i fredagsprogrammet.

– Jeg har alltid tenkt at underholdning ser spennende ut å holde på med. Men det har føltes som noe for dem med mer erfaring, så jeg måtte bli litt tryggere på meg selv før jeg turte å entre den verdenen, forteller hun.

Sportsjournalistikk ble førstevalget siden hun alltid har vært opptatt av sport, og sanket sin første selvtillit som aktiv håndballspiller i tenåra. Men 37-åringen har lenge drømt om å få en veltrent fot innenfor underholdningsbransjen.

– Jeg har alltid vært interessert i sang og musikk, og meldte meg på «Idol» da jeg var 19–20 år. Men jeg hadde ikke tro på at jeg fikk det til, klarte ikke selge meg inn og kom ikke videre, forteller hun.

Selvtilliten har derimot vokst fram gjennom arbeidslivet og kanskje særlig deltakelsen i «Kompani Lauritzen».

– Jeg er blitt tryggere på meg selv, og ble litt mer voksen kanskje. Jeg har forstått at jeg tåler mer enn jeg frykta på forhånd. Jeg har også lært at selv om ting er tøft i perioder, går det over.

FIKK NY SELVTILLIT: Siri Alvesen-Østli lærte mye av deltagelsen i Kompani Lauritzen 2021. Her sammen med Margrethe Røed, Jakob Schøyen Andersen, Bernt Hulsker, Vegard Harm, Carl Martin Eggesbø, Morten Hegseth, Christine Dancke, Linnéa Myhre, Ulrikke Brandstorp, Vida Lill Berge, Håvard Tjora, Edward Schultheiss og Faten Mahdi Al-Hussaini.
FIKK NY SELVTILLIT: Siri Alvesen-Østli lærte mye av deltagelsen i Kompani Lauritzen 2021. Her sammen med Margrethe Røed, Jakob Schøyen Andersen, Bernt Hulsker, Vegard Harm, Carl Martin Eggesbø, Morten Hegseth, Christine Dancke, Linnéa Myhre, Ulrikke Brandstorp, Vida Lill Berge, Håvard Tjora, Edward Schultheiss og Faten Mahdi Al-Hussaini. Vis mer

Fikk ny selvtillit i utlandet

I tenåra var hun veldig usikker, røper 37-åringen. Men etter at venninner overtalte henne til å studere journalistikk i Australia, endret mye seg.

– Jeg var livredd, og synes det var så langt hjem til mamma. Det var ikke bare å ringe hjem om vi fikk noen problemer. Men jeg lærte at jeg måtte ordne ting selv, og jeg fikk den beste tida i Australia, forteller hun engasjert.

Etter studietida flyttet hun med sin svenske kjæreste til hans hjemland, og der høstet hun nye, styrkende råd.

– Det var hard kamp om å få jobb. Jeg hadde lyst til å gi opp flere ganger. Men min svenske svigermor ga meg en «pep talk» som har forma måten jeg jobber på. «Du må gi alt, starte på bunnen og være tålmodig, så ordner det seg til slutt». Jeg har siden trodd på hardt arbeid og at det løser seg om har troa. Det å være takknemlig og oppføre seg ordentlig er i tillegg verdier jeg har fått med hjemmefra, forteller Avlesen-Østli.

LIKER UTFORDRINGER: Siri Avlesen-Østli liker å jobbe med egen mental innstilling i krevende situasjoner. - Alt blir bedre om man hever blikket og holder fokus på det man får gjort noe med, sier hun. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
LIKER UTFORDRINGER: Siri Avlesen-Østli liker å jobbe med egen mental innstilling i krevende situasjoner. - Alt blir bedre om man hever blikket og holder fokus på det man får gjort noe med, sier hun. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Pusteøvelser mot nervekjør

Den blide profilen er nå klar for å lose andre realitydeltakere til å jobbe hardt for sine drømmer. 37-åringen håper både hennes sangkunnskap og tidligere realityrerfaring hjelper henne i rollen som «The Voice»-programleder.

– Jeg kan kjenne igjen følelsen av at du får en sjanse på et par minutter, og da skal du gjøre ditt aller beste.

– Det er naturlig å føle at det er dritskummelt, og man bruker mye tid på å grue seg før. Men man må prøve å nyte det. Det å puste har vært min nøkkel, røper hun.

I både «Kompani Lauritzen» og i «Skal vi danse» har Avlesen-Østli pustet seg rolig før krevende dyster. Hun ble også inspirert av den mentale innstillingen til befalet i «Kompani Lauritzen» og tok med seg mye av tankegangen på danseparketten.

– «Skal vi danse» er det verste nervekjøret jeg har vært borte i. Men jeg brukte pusteøvelser, og prøvde å ikke å la hodet spinne for mye. Det er så lett å gå inn i en destruktiv spiral om at nå kommer det til å gå til helvete. Men alt blir bedre om man hever blikket og holder fokus på det man får gjort noe med.

DANSET OM ADOPSJON: Siri Avlesen og hennes dansepartner Tarjei Svalastog danset en moderne dans der Avlesen tok opp annerledes til låta "Ikke Som De Andre" av Sondre Justad under Skal vi danse 2021. FOTO: Espen Solli / TV 2
DANSET OM ADOPSJON: Siri Avlesen og hennes dansepartner Tarjei Svalastog danset en moderne dans der Avlesen tok opp annerledes til låta "Ikke Som De Andre" av Sondre Justad under Skal vi danse 2021. FOTO: Espen Solli / TV 2 Vis mer

Danset om annerledeshet

Lærdommen ble spesielt viktig siden 37-åringen valgte personlige temaer for dansene sine. Avlesen-Østli som er adoptert fra Sri Lanka, tok opp egen bakgrunn i en dans til Sondre Justads låt «Ikke Som De Andre».

– Jeg hadde bestemt meg for at jeg ville dele noe personlig for å strekke ut ei hånd til noen andre som kan ha følt noe av det samme, forteller hun.

– Jeg ville si noe om annerledeshet og forsøke å normalisere det. Det trenger ikke å være noe skummelt. Man trenger ikke å føle seg utafor selv om man er annerledes, sier hun.

Avlesen-Østli har tidligere har vært åpen om at hun er blitt utsatt for rasisme og hets etter at hun ble TV 2- anker. Men hun fikk et vel av positive tilbakemeldinger da hun tok opp den tunge problematikken i en lyrisk dans.

– Det er litt uvant. Folk stopper meg på gata og er så hyggelige, og sier utelukkende positive ting, sier hun nesten litt undrende.

– Jeg har alltid skilt meg ut og vært en av få med utenlandsk opprinnelige i flere miljø. Folk har ofte tatt kontakt fordi jeg er annerledes. Men i disse programmene er folk blitt bedre kjent med meg, og det handler om helt andre ting når de tar kontakt. Det er veldig koselig!

ROSER EKTEMANNEN: Siri N. Avlesen-Østli har fått gode råd fra ektemannen Erik Avlesen-Østli foran alle sine realityoppdrag. Hun roser han for å ha holdt fortet hjemme mens hun har kjempet som TV-soldat eller på dansegulvet. Paret giftet seg i 2013. Foto: Privat
ROSER EKTEMANNEN: Siri N. Avlesen-Østli har fått gode råd fra ektemannen Erik Avlesen-Østli foran alle sine realityoppdrag. Hun roser han for å ha holdt fortet hjemme mens hun har kjempet som TV-soldat eller på dansegulvet. Paret giftet seg i 2013. Foto: Privat Vis mer

Råd fra ektemannen

Tida i danseprogrammet var likevel krevende. Der hun tidligere har lent seg på hardt arbeid, var det ikke like enkelt i dans.

– Det er så mye trening under «Skal vi danse», fordi jeg hadde så lyst til å få det til. Mannen min var veldig opptatt av at jeg måtte trene og tenke som en toppidrettsutøver, og klare å spise og hvile nok, sier Avlesen-Østli.

Ektemannen som er tidligere hockeyspiller rådet henne også til å flytte ut hjemmefra da hun både var med i «Skal vi danse» og hadde begynt i jobben med å lede «The Voice».

– Jeg hadde ikke sjans til å få hverdagen til å gå opp ellers. På den måten reduserte vi også risikoen for sykdom og karantene, forteller Avlesen-Østli som ikke kan rose ektemannen nok for at han trådte til på hjemmebane med barna på Thea (3) og Victor (5).

Etter maraton-opptakten til jula var hun selv også helt tom for energi. Men TV-profilen liker å presse seg selv. Hun pusher seg også til å trene fem ganger i uka, selv om hun egentlig hater både det å jogge og trene styrke.

– Jeg liker det ekstreme, og synes det er deilig å kjenne at man kan pushe seg selv helt ned. Jeg er en adrenalinjunkie, bare på en nedtona måte, smiler hun.

BOR PÅ EKEBERG: Siri Avlesen-Østli og ektemannen er begge fra Hamar, men bor sammen med sine to barn på Ekeberg i Oslo. Hun benytter ofte turområdene på Ekeberg. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
BOR PÅ EKEBERG: Siri Avlesen-Østli og ektemannen er begge fra Hamar, men bor sammen med sine to barn på Ekeberg i Oslo. Hun benytter ofte turområdene på Ekeberg. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Hun trives også med vanlige hverdager med barna, og ser fram til en roligere tid framover. Ståpåviljen skal nå brukes til å forberede seg til å kombinere jobben som sportsjournalist og det å lede «The Voice»

– Jeg liker å være litt allsidig, sier hun og gleder seg ekstra til både sendinger fra verdenscupen i langrenn i Holmenkollen og til direktesendingene av sangprogrammet.

– Den definitivt beste følelsen er å vite at nå gjelder det, og kjenne adrenalinet rase i kroppen. Det er også fint at det nå handler om deltakerne, ikke meg.

Avlesen-Østli har selv ikke særlig trang til mer realitydeltakelse og ler hoderistende på spørsmål om hun selv kunne vært med i programmet hun nå skal lede.

– Jeg synger i bryllup til venner, og hvis folk spør. Jeg synes det er gøy å synge foran folk, men det er en hobby. Jeg er ikke i nærheten så flink som deltakerne i «The Voice». Det er skyhøyt nivå.

Hun smiler lurt.

– Men jeg kunne tenkt meg å ta sangtimer. Jeg blir veldig fascinert av måten mentorene coacher på og hvor bratt læringskurve deltakerne får. Så jeg har tenkt at jeg en dag skal spørre mentorene pent om å råd, når jeg bli litt mer varm i trøya.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer