PROSJEKT: Jan Thomas og reporter Casper Lehland fikk på seg knebeskyttere, som skulle gjøre det vanskeligere å bevege leddene, vekter på kroppene, klumpete sko, briller og ørepropper for å føle hvordan det er å være gammel. En tur på butikken med et par utfordringer fikk de to til å tenke nøye gjennom hva slags utfordringer eldre m... Vis mer

Office X

Slik ble Jan Thomas behandlet som «gammel»: - En sterk og ydmykende opplevelse

Testet utfordringene med det å bli gammel.

(Dagbladet): Tidligere i uka fikk kjendisstylist Jan Thomas (48) og 17 år gamle Casper Lehland kjenne på kroppen hvordan det er å bli gammel.

En opplevelse som var langt tyngre enn det de kunne forstilt seg.

- Du vet litt om hva som skjer med kroppen din når du eldes, men å kjenne på de fysiske utfordringene med det å være gammel var en sterk og ydmykende opplevelse, sier kjendisstylisten til Dagbladet.

Han ble invitert med på utfordringen av Casper Lhland, som gjennom prosjektet Office X, skulle teste hvordan det var å være gammel.

- Opplevelsen var verre enn forventet. Jeg var forberedt på at det skulle være slitsomt og ubehagelig, men dette var direkte smertefullt. Hvis det virkelig er sånn eldre har det i hverdagen fortjener de en medalje. Etter dette forstår jeg også hvorfor flere eldre tar seg en middagslur. Jeg var gammel i kun én time, men jeg sovnet på sofaen på kontoret med en gang vi var ferdige, forteller Lehland til Dagbladet

Se video av stuntet øverst i saken.

Leddplager og dårlig syn

De to fikk blant annet på seg en type «knebeskyttere», som skulle gjøre det vanskeligere å bevege leddene. De fikk også vekter på kroppene, klumpete sko, briller, ørepropper, og selvsagt sminke.

Alt dette skulle simulere hvordan det er å bevege seg rundt som gammel.

- Det føltes veldig kjipt, og utrolig frustrerende. Jeg gjorde ting jeg kan gjøre uten bekymring til vanlig, men som da ble en tung treningsøkt. Det var en enorm utfordring. Synet og hørselen min ble også svekket, noe som virkelig gikk utover psyken min. Jeg ble sliten, sur og grinete, forteller 17-åringen Casper Lehland fra Kristiansand til Dagbladet.

Stuntet ble gjennomført som en del av Office X, et prosjekt satt i gang av Virke, NHO, Spekter, Rederiforbundet, Finans Norge og Tankesmien Civita. Formålet er å øke forståelsen blant unge for hvilken rolle næringslivets har i å skape et velstående samfunn som oppfattes som et godt land å bo i.

I løpet av ti uker skal fire unge formidlere forsøke å få svar på hvordan landets, og deres egen framtid blir.

- Sympati med de eldre

Denne uka skulle de utforske temaet alderdom. Dermed hadde Lehland ideen om at han selv ville føle på kroppen hvordan alderdommen er, for bedre å kunne forstå hvilke utfordringer samfunnet står overfor.

- Som Jan Thomas sa i videoen, så forsto vi mer av hvilke utfordringer de eldre sliter med. For oss unge og friske kan det være irriterende at de går så sakte, at man må snakke høyt til dem og gjenta ting flere ganger. Men etter jeg selv fikk føle det på kroppen innser jeg at det er enda verre for dem, og jeg har absolutt fått mer sympati for de eldre.

For 50 år gamle Jan Thomas er det ikke like lenge til. Lehland fikk ideen om å invitere med seg kjendisstylisten fordi han har framstått så sympatisk på TV.

- Jeg har sett flere TV-programmer med Jan Thomas hvor han hjelper folk med å føle seg bedre. Det var akkurat den sympatien og godheten jeg var ute etter. For å få en fornuftig konklusjon var det viktig for oss å gjøre dette med en som hadde evnen til å sette seg inn i samt forstå utfordringene eldre sliter med rent fysisk. I tillegg er han veldig underholdende, og for meg er det også viktig når jeg skal ut å lage en reportasje.

Kjendisstylisten tok utfordringen på strak arm.

- Det var veldig lærerikt. Alle har masse fordommer, og det er mye som kan irritere oss, men vi har ikke opplevd hvordan det faktisk er å være 80 år. Det skjer ting med kroppen folk flest ikke tenker over, og det må vi ta hensyn til, forklarer Jan Thomas.

TUNGT: De to merket virkelig hvor tungt det var å gå i trapper. Foto: Office X
TUNGT: De to merket virkelig hvor tungt det var å gå i trapper. Foto: Office X Vis mer

Oppfordrer folk til å hjelpe de eldre

50-åringen har fått mer forståelse for hvilke utfordringer de eldre står overfor i hverdagen, og i det norske samfunnet.

- Før min mor døde snakket jeg mye med henne om hvordan de eldre blir «irrelevante» i samfunnet. De blir usynlige, irriterende. Du har jobbet i flere tiår, du har født flere barn, men plutselig er du «glemt». En av de tingene jeg sitter igjen med nå er en enorm kjærlighet og forståelse, og et ønske om å møte de eldre i samfunnet vårt. Det skader ikke å hilse på en eldre mann eller dame, eller spørre om de trenger hjelp, eller bare slå av en prat, sier Jan Thomas.

Selv opplevde han at han ble behandlet annerledes da han gikk inn på butikken som en «eldre mann». Kjendisstylisten er vant til å bli behandlet bra, dersom han spør om hjelp på butikken. Denne gangen var det annerledes.

- Hvis jeg entrer butikken til vanlig, og spør om hjelp til å finne tomatene, blir jeg pent fulgt bort til de. Det kan også hende at noen vil ta en selfie. Denne gangen var det annerledes. Jeg så og hørte dårlig, og var forvirret. Da jeg spurte om hjelp fikk jeg bare en pekefinger i retning av tomatene. Det er det siste vi skal gjøre med vår eldre generasjon, sier han.

Han legger til at det kanskje kan hende at TV-kameraene kan ha hatt noe å si for hvordan han ble behandlet.

Fikk jobben av statsministeren

For å få jobben som formidler i Office X, måtte 17 år gamle Casper Lehland gå igjennom flere tøffe intervjurunder, blant annet med NHO-direktør Kristin Skogen Lund, og selveste Erna Solberg.

- Vi fikk beskjed om at det var statsministeren som skulle stille spørsmålene i det siste gruppeintervjuet. Da tenkte jeg at jeg ikke hadde sjans. Jeg satt der sammen med masse folk med universitetsgrader, og jeg er bare en 17 år gammel drop-out, sier Lehland.

Heldigvis gikk det bra for Lehland. Han fikk jobben, og droppet ut av 2. året på videregående skole i mars.

- Jeg tror nok ikke at jeg kommer til å begynne på skolen igjen. Jeg tror det er flere veier til suksess enn gjennom skolen, sier han.